Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med en nypa salt

/

Opinionsundersökningar är nästan alltid spännande att läsa. Ännu mer spännande är de förhastade slutsatser som dras.

Annons

Svenska folket kräver att Centerpartiets ordförande Annie Lööf (C) sparkas ur regeringen.

Hade ni missat det?

Har ni inte sett bondetågen som vandrat mot huvudstaden för att avsätta Lööf?

Har ni inte lagt märke till hur industriarbetarna demonstrerat och att de kommunala tjänstemännen lagt ner arbetet i protest?

Nej, det är kanske inte så konstigt, då det budskap om "svenska folkets krav" som Aftonbladet basunerade ut på löpsedlar i går inte var riktigt sant.

Sant är däremot att Aftonbladet låtit göra en opinionsundersökning där 1 025 personer fått frågor om huruvida statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bör ombilda regeringen. Det tycker inte ens 50 procent; 43 procent är för en ombildning, 23 procent säger nej och resten säger sig inte ha någon uppfattning i frågan.

På frågan om vilka statsråd som borde bytas ut svarar dock 29 procent Annie Lööf.

Nästan 300 personer – 297 stycken för att vara exakt – vill alltså ha bort Centerpartiledaren från posten som näringsminister. "Svenska folket" har talat…

Opinionsmätningar ska som bekant alltid tas med en nypa salt och de braskande rubriker som ofta blir resultatet av olika mätningar får aldrig betraktas som en absolut sanning. Den opinionsundersökning som Aftonbladet låtit göra visar endast att 29 procent av de tillfrågade inte vill ha Annie Lööf (C) i regeringen. Det tyder på att Lööf kanske inte är den mest populära ministern – i alla fall inte bland de personer som svarat på Aftonbladets frågor – men visar heller inte att det finns ett utbrett missnöje med henne bland väljarna. De opinionssiffror som Centerpartiet fått under den här mandatperioden är ingen rolig läsning för partiets sympatisörer, och någon "Lööf-effekt" är svår att se, men att det skulle finnas en stark folklig opinion för att Reinfeldt ska övertala Annie Lööf att lämna regeringen, det är bara dravel.

Spelar det då någon roll att Sveriges största kvällstidning vinklar opinionsundersökningar på det här sättet?

Ja, det är klart att det gör. Mediebilder av politiker och partier ska inte underskattas; alltför många svarta rubriker kan få det att jäsa inom partier och inför valdagar finns alltid risken att vissa väljare påverkas av opinionsundersökningar som pekar ut "vinnare" och "förlorare".

Just nu kan vi i USA se ett politiskt skådespel som kretsar kring opinionsundersökningar. Varje ny mätning som presenteras – och det känns som att det presenteras en ny i kvarten – åtföljs av att den "vinnande" kampanjen spinner på det goda resultatet, medan den "förlorande" försöker hitta brister i mätmetoderna. Nationella undersökningar med 500 respondenter, mätningar som inte tar hänsyn till att opinionsvindarna kan blåsa helt olika i norr och söder, undersökningsföretag som endast ringer fasta telefoner (och missar alla som bara har mobiltelefon); det finns mycket att ta hänsyn till, men ofta sammanfattas det bara med "Romney leder med 49-48 över Obama" eller tvärtom.

Än har vi dock inte sett någon opinionsundersökning där "det amerikanska folket" krävt Annie Lööfs avgång.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons