Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med autonomin som insats

/
  • Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har all anledning att hålla sig väl med Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy.

Den ekonomiska krisen kräver offer. Kraven på självständighet är ett sådant.

Annons

Spanien står och vacklar, och befinner sig närmare ruinens brant än vad som är behagligt. Än tycks lutningen hoppfull och in mot fast land, än tycks utsikterna svindlande – på det otäcka sättet. Spanien behöver förmodligen hjälp, men med ekonomiskt bistånd följer krav utifrån. Det gäller både regeringen i Madrid och lokalstyrena i de 17 regionerna.

I tisdags rapporterade Spaniens statistikmyndighet att ekonomin krymper ännu mer än beräknat. BNP för årets andra kvartal var 1,3 procent lägre än motsvarande period förra året. Och med en ekonomi i recession minskar möjligheterna att öka de statliga intäkterna genom de planerade höjda inkomstskatterna. I det läget kan skattehöjningarna tvärtom ytterligare förvärra läget genom försämrad köpkraft. Men staten behöver få in mer pengar för att kunna betala tillbaka sina lån i tid. Det är svårt att se hur Spanien ska klara ut situationen på egen hand.

Någon formell förfrågan om ytterligare hjälp från EU har inte framförts än. Premiärminister Mariano Rajoy uttalar sig ganska kryptiskt om vilken strategi han ser framför sig. Men både centralbankschefen Mario Draghi och ordföranden för Europeiska rådet Herman van Rompuy signalerar beredskap för att hjälpa till att hantera Spaniens skuldkris.

Det finns flera skäl till Spaniens tvekan. Den som måste krypa till korset och be om hjälp får ofta se sitt självbestämmande inskränkt när långivaren vill försäkra sig om att låntagaren kan betala tillbaka. Att Madrid inte önskar att Berlin ska lägga sig i spansk skatte- och förvaltningspolitik är begripligt.

Men att få miljardbistånd från Bryssel, även om det är i form av lån, är problematiskt även av andra skäl. Det ser inte bra ut. Det signalerar att landets ekonomi är körd i botten och att dess regering inte är kapabel att lösa problemen. Ryktet på finansmarknaden blir just inte bättre efter uppseendeväckande räddningsaktioner från Bryssel.

Samtidigt begär nu Katalonien, Spaniens största ekonomiska region, hjälp med att hantera sin skuld på 40 miljarder euro. Rajoy lovar beredvilligt att komma till undsättning – men kommer troligtvis att ta tillfället i akt och försäkra sig om att planerna på mer autonomi läggs på is för lång tid framöver.

Det är ju så det blir. Att låna pengar när ingen annan utväg finns är dessvärre sämsta tänkbara tidpunkt. Det gäller för en region med planer på långtgående politiskt självstyre, såväl som för ett land i en löst sammansatt europeisk valutaunion, där de länder som saknar tur eller skicklighet med pengar även förlorar i politisk rörelsefrihet.

Susanna Birgersson

Annons
Annons
Annons