Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med ambitionen att lova

Nej, det blir ingen skattesänkning för pensionärerna. Och utfästelserna från regeringen är tyvärr alltför vaga.

Annons

De svenska politikernas favoritord just nu måste vara "reformambition". Det betyder "så småningom", "kanske senare", "vi får väl se" och "vi hoppas på det".

En reformambition är nämligen ett uttalat mål, inte ett löfte, ty endast om finanserna är goda kan reformambitionen bli verklighet. Löften vill svenska politiker uppenbarligen inte ge längre, eftersom sådana senare kan leda till anklagelser om brustna diton, så istället används en brasklappsterminologi där r-ordet är det absolut viktigaste.

Vad var då gårdagens utspel från den borgerliga regeringen rörande skattesänkningar för pensionärer under 2013 eller 2014? Var det ett löfte eller en reformambition? Eller kanske ett löfte om en reformambition? Ibland är det inte helt enkelt att hänga med när politiker försöker säga ingenting genom att säga massor.

Regeringen har i alla fall som bekant bestämt sig för att inte sänka skatten för pensionärer under nästa år, men i går lovade man att försöka göra det under 2013 eller 2014 istället, förutsatt att "balans i de offentliga finanserna kan säkras". På ren svenska: om regeringen anser att ekonomin går bra blir det en skattesänkning. Passivt, säger vissa. Ansvarstagande, säger andra.

Att regeringen väljer att agera på det här sättet är inte alls förvånande.

Med den globala ekonomin åter i gungning är det ansvar för de offentliga finanserna som gäller. Duon som bestämmer, statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M), har redan tidigare dragit tillbaka löftet – eller var det en ambition? – om ett femte jobbskatteavdrag och låter nu ännu en gång visa att det är hängslen och livrem som gäller. Den borgerliga regeringen säkrade sitt omval genom sitt sätt att leda landet under och genom finanskrisen, och Reinfeldt och Borg tänker nu återigen visa vad ansvarsfullt ledarskap innebär.

Det känns dock tyvärr som att det är på grund av att man vill framstå som ansvarstagande, mer än att faktiskt vara ansvarstagande, som skattesänkningarna skjuts på framtiden. Kostnaden för en sänkning av skatten för pensionärer är inte något som på långa vägar stjälper hela statsbudgeten och med tanke på att regeringen i går också berättade om en satsning på 500 miljoner kronor (höjt bostadstillägg) för pensionärerna som har det sämst ställt verkar det ju heller inte som att det helt saknas pengar…

Debatten kring pensionerna och pensionärernas skatter har tyvärr blivit väldigt snedvriden de senaste åren.

Nej, med dagens pensionssystem (som tillkom efter en bred politisk överenskommelse) är inte pensionen "uppskjuten lön" som plockas ut efter en viss ålder.

Nej, alla pensionärer har det inte dåligt ställt; många lever i högönsklig välmåga efter ett liv med goda inkomster och i bostäder som betalats av inflationen.

Och nej, bara för att de som jobbar får sänkt skatt innebär det inte att pensionärerna får en skattehöjning. Pensionärerna har dessutom fått skattelättnader vid inte mindre än tre tillfällen sedan regeringen Reinfeldt kom till makten.

Det finns dock en stor grupp äldre, särskilt kvinnor, som inte har tillräckligt med pengar för att klara vardagen. Den här gruppen skulle må bra av en skattesänkning och av fler riktade åtgärder likt den rörande bostadstillägget.

Regeringen måste göra mer för pensionärerna som har det sämst ställt.

Och det får inte stanna vid att vara en ambition.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons