Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manligt värre

/

Årets Nobelpris är nu fördelade. Och det finns något som förenar pristagarna.

Annons

Nej, det är inget "riktigt" Nobelpris, utan är formellt sett "Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne". De flesta kallar det dock Nobelpriset i ekonomi och i med gårdagens besked att Alvin E Roth och Lloyd S Shapley får det, så är alla årets priser fördelade.

När hans majestät konungen delar ut medaljerna den 10 december kommer dock första raden på scenen i Stockholms Konserthus att se ut som en Ikea-katalog i Saudiarabien.

Medicin: två män.

Fysik: två män.

Kemi: två män.

Litteratur: en man.

Ekonomi: två män.

Fredspriset, som delas ut i Oslo, gick som bekant till en organisation, EU, men lär väl hämtas av kommissionsordföranden José Manuel Barroso eller Europeiska rådets ordförande Herman von Rompuy.

Nu är det här i och för sig inget som direkt överraskar; nio av tio Nobelpris går till män. Men att det inte blir en enda kvinnlig pristagare år 2012 är ändå något som borde få folk att höja på ögonbrynen.

Att den internationella forskarvärlden är mansdominerad, i alla fall när det gäller medicin, fysik, kemi och ekonomi, borde inte komma som någon överraskning. Det faktum att Nobelprisen i de flesta fall dessutom delas ut till personer som är närmare 70 än 37 borgar också för manlig dominans; bland forskare födda på 20- och 30-talen är procentandelen kvinnor klart mindre än om man kliver ett par decennier framåt.

Dessutom, och detta är viktigt, ska inte de olika kommittéer som utser pristagare ta någon hänsyn till hur övriga priser fördelats. Hur skulle det exempelvis se ut om Svenska Akademien beslöt sig för att tilldela en manlig författare Nobelpriset i litteratur med motiveringen att medicinpriset ju faktiskt gick till en kvinna?

Det finns ingen anledning att misstro Kungliga Vetenskapsakademien, Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet, Svenska Akademien och Norska Nobelkommittén (nåväl, den sistnämnda gör i och för sig en hel del tokigheter…) vad gäller deras urvalsprocesser. Arbetet med att ta fram pristagare präglas av noggrannhet och kvalitet (nåväl, när det gäller fredspriset kan man väl ibland börja fundera…).

Trots det finns det all anledning att fundera över varför fördelningen av priserna blev så sned i år. Igen, kan väl tilläggas, för det är inte första gången det blir en helmanlig uppställning på scenen i Stockholms Konserthus.

Det finns, än så länge, fler män än kvinnor som kan förvänta sig samtal från Sverige under veckan som Nobelprisen tillkännages, men 9-0?

År 2012?

Annons
Annons
Annons