Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt spektaklet börja

/

I morgon drar Almedalsveckan igång. Och ja, den är stor och påkostad. I år också.

Annons

Varje år säger folk samma sak: "Nej, men nu kan den väl inte bli större?".

Men Almedalsveckan fortsätter att växa. I år finns över 1 800 evenemang – seminarier, utfrågningar, föreläsningar, etcetera – med i det officiella programmet, en klar ökning jämfört med fjolåret. 613 journalister är föranmälda (många fler ackrediterar sig på plats) och om någon förde statistik på hur många PR-konsulter och politiker som är på plats någon gång under veckan skulle han eller hon nog bli chockad.

Visby svämmar de kommande dagarna över av människor som vill föra ut sitt budskap, påverka politiker, träffa kunder eller bara mingla och ha det skönt i den gotländska solen.

Kanske är det också det som är Almedalsveckans styrka. Det finns något för alla. Partierna storsatsar under sina dagar, med utspel och partiledartal, journalisterna hittar scoop och skaffar nya källor och PR-konsulterna hjälper sina uppdragsgivare med opinionsbildning och nätverkande. Den som åker dit helt utan uppdrag kan förundrat gå omkring och fundera över hur mycket tid och pengar som personer och organisationer spenderar på Almedalsveckan.

Varje år dyker också samma kritik upp. Det är bara ett spektakel. Det är en fara för demokratin att journalister och politiker går på samma mingel och fester. Det är en exklusiv klubb för en politisk elit.

Ja, Almedalsveckan är ett spektakel, om det råder inget tvivel. Hur den skulle vara en fara för demokratin är dock svårt att förstå. Journalister som inte förstår att hålla armlängds avstånd till personerna de ska bevaka lär inte kunna göra det på krogarna på Södermalm eller vid Stureplan heller.

Kritiken mot att det skulle handla om någon form av exklusiv firmafest är också en aning märklig. Förekommer inte middagar mellan politiker och lobbyister även på fastlandet? Brukar inte personer som rör sig i gränslandet mellan politik och näringsliv mingla med beslutsfattare under årets andra månader?

Att hela veckan skulle vara någon slags hyllning till det demokratiska samtalet – som en del vill hävda – är övermaga, men nog är det ett intressant arrangemang. Och inget hindrar den person som, utan kopplingar till politiska partier eller intresseorganisationer, vill åka över till Visby och ta del av det hela. Transporter och boende måste bokas i tid, men den som åker till Almedalsveckan kommer att upptäcka att det finns ett fantastiskt utbud av spännande seminarier och andra aktiviteter.

Den kritik som kan riktas mot Almedalsveckan rör dock så klart kostnaden.

Inte för de boende i Visby; Almedalsveckan är en stor inkomstkälla för stadens hotell- och restaurangägare, och den gotlänning som vill fylla på semesterkassan kan tjäna bra med pengar genom att hyra ut hela eller delar av sin bostad.

Inte heller kan man kritisera de företag och organisationer som satsar pengar på att närvara och agera under Almedalsveckan. Visst kan man ibland fundera över hur smart det är, då det för många skulle vara mer effektivt att lägga pengarna på seminarier och påverkansarbete vid andra tillfällen. Att få politikernas uppmärksamhet och massmedialt genomslag är inte helt enkelt under en vecka med över 1 800 evenemang, men hur företagen och de icke-skattefinansierade organisationerna använder sina pengar måste vara upp till dem själva.

Något som däremot måste ifrågasättas är de skattefinansierade aktörernas närvaro. Mer än vart tionde evenemang under veckan har nämligen stat, kommun eller landsting som avsändare.

Nog kan det vara bra att kommunalråd "lobbar" för sina hemkommuner när statsråd finns närvarande, och självfallet ska även statstjänstemän delta i panelsamtal, men hur mycket ska det få kosta?

Får vi ett bättre försvar för att Försvarsmakten spenderar 745 000 kronor på Almedalsnärvaro?

Vilken valuta får skattebetalarna för de 800 000 kronor Västra Götalandsregionen satsar på att åka till Visby?

Vår egen länsstyrelse arrangerar två på papperet mycket intressanta seminarier om infrastruktur och högre utbildning, men om det är väl spenderade skattemedel att arrangera dessa under Almedalsveckan kan verkligen diskuteras.

Det kanske ska vara utgångspunkten för ett eget seminarium?

Förslagsvis här på hemmaplan under hösten.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons