Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av Helles misstag

/
  • Socialdemokratiskt jubel i det danska valet i fjol. Men Helle Thorning-Schmidt har inte jättemycket att jubla över längre. De socialdemokratiska väljarna har inte uppskattat högerpolitiken hennes regering bedrivit det senaste året och partiet har tappat 40 procent av rösterna på mindre än ett år.

En moderat riksdagsledamot ger de svenska socialdemokraterna en ofrivillig varning genom att peka på vad som händer i Danmark.

Annons

Moderata riksdagsmannen Lars Beckman från Gävle är en kul kille. Det går inte en dag utan att Beckman hittar socialistiska konspirationer, övertolkar mönster i omgivningen eller ser en önskan om att ha det som på Kuba i alla politiska förslag från vänsterblocket.

Beckman har många gånger ondgjort sig över att public service-bolagen uteslutande bedriver socialdemokratisk propaganda – även när de gör intervjuer med Reinfeldt.

Han har tolkat valet av en grupp S-politiker att klä sig i mörka färger som ett tecken på att de inte tror på sin egen politik. Han har upprepade gånger hävdat att de som inte vill ha vinster inom välfärden, alternativt inte gillar apoteksreformen, egentligen vill ha det som på Kuba eller i Sovjet.

Det är humor det.

Förra helgen noterade Beckman på mikrobloggen Twitter att svenska medier, företrädesvis public service, inte uppmärksammat de danska socialdemokraternas problem i väljaropinionen.

Beckman länkade då till en artikel i nättidningen Nytt från Öresund från i somras, där det beskrivs hur de danska regeringspartierna Socialdemokraterne och Socialistiskt Folkeparti backat till 17 procent (från 24,8 i valet förra hösten) respektive 5 procent (9,2) och hur danska statsvetare talar om raset som historiskt.

”Det är rätt intressant att inte statliga medierna SVT och SR rapporterar mer om det politiska kaoset i Danmark med s regering. Beror på?” undrade Beckman och fortsatte: ”15-17% i stöd hos svenska folket verkar rimligt för ett socialistiskt parti 2012, som i Danmark. Människor vill ha politik för jobb.”

Humorn i det är dock att Beckman inte tycks ha läst längre än till uppgiften om att S rasar och sen dragit sina egna slutsatser av det.

Men texten fortsätter ju. Och där framgår att statsvetarnas analys av regeringsraset är att danskarna uppfattar att S gått för mycket till höger – och därför protesterar.

Nytt från Östersund citerar professor Kasper Møller Hansen som till tidningen Politiken bland annat förklarar att: "SF och Socialdemokraternes väljare önskade förändringar och en ny politik. Det har de inte fått med sin röst, så nu flyttar de rösten för att säga att de vill ha röd politik.”

Då kan det kanske finnas anledning för en svensk moderat att jubla lite mindre och kanske inte dra uppmärksamheten till ett misstag som socialdemokraternas toppskikt i Sverige är på väg att upprepa: att gå till höger för att man tror att det bara är där man kan nå politisk framgång.

Att Stefan Löfven och den övriga socialdemokratiska partitoppen har svårt med frågan om vinster i välfärden beror nästan uteslutande på Stockholm. Ett län med många väljare som när det gäller offentligfinansierad verksamhet som exempelvis skola, äldrevård och sjukvård nyttjar fler privata alternativ än offentliga.

När högern och arbetsgivarorganisationerna hotar med att ett socialdemokratiskt vinstförbud skulle leda till att hundratusentals stockholmare förlorar ”sin” skola, vårdcentral eller ”sitt” äldreboende blir Löfven skakis att stockholmarna ska tro på det.

Löfven är dessutom själv övertygad om att ett vinstförbud ändå inte skulle kunna upprätthållas. ”De hittar vägar runt det”, menar han och ser hellre skärpta kvalitetskrav.

Kombinerar man båda alternativ borde förstås svårigheterna att ”hitta vägar runt” bli ännu större.

Säkert tror nu S-toppen att det svaga stödet partiet har i Stockholm beror på en rädsla att de ska förbjuda vinst eller och driva de senaste sex årens högerstyrda Stockholm ”tillbaka” till vänster. Men tänk om det är tvärtom? Tänk om det istället handlar om en rädsla att Socialdemokraterna inte ska göra det, inte är ett riktigt socialdemokratiskt alternativ?

Studierna som visar att en majoritet av svenskarna, även de borgerliga, som föredrar att stat och kommun sköter utbildning, sjukvård, barnomsorg och äldreomsorg noterar ingen skillnad i svaren för Stockholm.

Stockholmarna vill som alla andra ha skola, vård och omsorg som funkar och högern har därför i många år påpekat att driftsformen just därför inte spelar någon avgörande roll.

Nej just det. Då är det inte heller något stort problem om några av dagens privatdrivna skolor och vårdcentraler återgår till offentlig drift.

Socialdemokraterna i Danmark har visat vad det kostar att gå emot de traditionella socialdemokratiska värden som väljarna vill ha. Det vore väl ordentligt dumt om Socialdemokraterna i Sverige upprepar deras misstag.

Annons
Annons
Annons