Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lambertz har spårat ur

/
  • Göran Lambertz hävdar att Thomas Quick, numera Sture Bergwall, mycket väl kan vara skyldig till de mord som han friats för.

Ena dagen är han domare i Högsta domstolen. Andra dagen före detta justitiekansler. Och när han uttalar sig om Thomas Quick blir förvirringen total.

Annons

Justitierådet Göran Lambertz har kastat sig in i debatten om Thomas Quick och framhärdar nu med en dåres envishet i den ena mediekanalen efter den andra. Det började med en debattartikel i Dagens Nyheter på måndagen. Hans ärende går i korthet ut på detta: Thomas Quick, i dag Sture Bergwall, kan mycket väl vara skyldig till de mord han tidigare fällts för, även i de två fall där han redan beviljats resning och frikänts av hovrätten.

För det första är Lambertz argumentation svag. De fem "bevis" han anför är en droppe i havet av alla de detaljer som utgör bevisningen mot Quick. De har dessutom avvisats av anhöriga och i journalisten Hannes Råstams erkänt noggranna granskningar.

För det andra är det ytterst märkligt att Göran Lambertz som är justitieråd, alltså domare i Högsta domstolen, underkänner domar i en lägre instans – inte medelst en ny dom i högsta instans, utan i en debattartikel. Han menar själv att han uttalar sig i egenskap av före detta justitiekansler, att han för tillfället alltså lyft av sig justitierådshatten. Tidsresor av det slaget har ingen plats i den svenska statsförvaltningen.

För det tredje bidrar justitierådet, artikelförfattaren tillika exkanslern till djup förvirring om en av de principer som rättsstaten vilar på. Med juridiskt klingande terminologi uttalar han sig om förhållanden bortanför juridikens räckvidd:

– Det är en stor skillnad mellan att vara förklarad oskyldig och att inte vara förklarad skyldig, sa han i SVT häromdagen.

Principen är att rättsväsendet ska betrakta en person som oskyldig tills motsatsen bevisats. Naturligtvis kan en person som frikänns vara skyldig, alltså faktiskt ha begått brottet. Men Lambertz får det att låta som att domstolarna har olika etiketter att dela ut till folk som frikänns. En del förklaras oskyldiga, andra kan bara inte förklaras skyldiga. Så är det inte, inte heller i fallet med Thomas Quick.

Göran Lambertz gör stor skada. Han är en av rätt få namnkunniga jurister och en opinionsbildare. Människors uppfattning om hur det svenska rättsväsendet fungerar kan lätt få sig en törn när en domare i Högsta domstolen springer händelserna i förväg och på lösa grunder, inte minst utifrån en karaktärsbedömning, uttalar sin dom över en person.

Utredningarna och domarna mot Thomas Quick kommer med största sannolikhet att gå till historien som en rättsskandal. Allt behöver redas ut. Först och främst måste den rättsliga prövningen fortsätta. Om den visar att Thomas Quick är oskyldig till resterande brott han dömts för behövs kanske också en utredning som klarlägger polisens, åklagares, försvarsadvokaters och psykvårdens ansvar för att en oskyldig man dömts för brott han inte begått.

Vad som inte behövs är ett justitieråd som flänger omkring och skapar oreda och förvirring.

Susanna Birgersson

Annons
Annons
Annons