Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagar, korv och migration

/
  • Ilskan mot Migrationsverkets agerande i fallet med femtonårige Ali är stor, men en del av den bör riktas mot politikerna som rycker på axlarna.

Järnkanslern Otto von Bismarck myntade redan på 1800-talet begreppet att ”folk mår bäst av att inte veta hur lagar och korv kommer till”. Till gruppen skulle man i dag kunna lägga till migrationspolitiken.

Annons

Hur många skräckhistorier ska vi behöva lyssna till? Hur många barn ska vi låta systemet mangla och hur många dementa 90-årigar ska hotas med utvisning?

Hur hamnade vi med en politik som får så många oönskade konsekvenser i enskilda fall utan att det finns ett seriöst politiskt tryck för en förändring? Hur länge ska politiker komma undan med att bara tycka att det är tjänstemännen på migrationsverket som ska vara lite mer schyssta?

Migrationspolitiken handlar om människor, trasiga människor. Men migrationspolitiken kan inte vila på vilka känslosträngar som slås an hos enskilda tjänstemän som fattar besluten. Den rättsosäkerhet som redan råder på grund av godtycklighet kan inte lösas med ännu mer godtycklighet.

Igår berättades i flera medier fallet om femtonåriga Ali som kom ensam till Sverige från Afghanistan via Italien vid årsskiftet och nu i enlighet med Dublinförordningen ska skickas tillbaka till Italien.

Fördraget slår nämligen fast att det är det första landet den asylsökande kommer till som ska pröva en asylansökan.

För femtonåringen i Sverige var det ett skräckbesked. När beslutet att han skulle skickas tillbaka kom reagerade han med att sy ihop sin mun. Under våren genomförde han upprepade självmordsförsök och flera gånger lagts in på barn- och ungdomspsykiatrins akutmottagning i Malmö.

Bakom skräcken ligger en fasansfull berättelse om flera fall av misshandel av italiensk gränspolis och en gruppvåldtäkt av tre män i det italienska flyktinglägret.

Både Danmark eller Finland har helt stoppat utvisningar av ensamkommande flyktingbarn till Italien. I Tyskland har domstolar stoppat över 170 fall av Dublinöverföringar till Italien.

Anledningen är larmrapporter från flyktingorganisationer som visar att Italien inte förmår leva upp till de mänskliga rättigheterna i hanteringen av asylsökande barn.

Flera fall där EU-länder kräver undantag från Dublinförordningen just när det gäller överföringar till Italien prövas just nu i Europadomstolen.

Men det räcker inte för att svenska Migrationsverket ens ska överväga ett annat beslut. Ali ska ut så fort läkarna på barnpsyk anser honom frisk nog att skrivas ut. Gränspolisen i Malmö, som formellt ”äger” frågan om Alis utvisning nu, håller med. Chefen Peter Norén säger till Aftonbladet att detta sker ”med barnets bästa för ögonen”.

– Vi kommer att informera italienska myndigheter om att han kommer, så att de får ta över vården där.

Men garantier för att det faktiskt görs finns inte. Risken finns att Ali hamnar i samma flyktingläger, med samma grupp flyktingar, som förra gången. Om pojken är självmordsbenägen i dag, hur länge lär han leva då?

Upprördheten över både Migrationsverket och gränspolisens ageranden och uttalanden under onsdagen var hög. Det är förståeligt. Ilskan bör dock riktas där den hör hemma: bland lagstiftarna på politisk nivå.

Annons
Annons
Annons