Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg kvalitet på skörden

/
  • 349 riksdagsledamöter lämnade i snitt in nästan tio motioner vardera under årets allmänna motionstid. Men kvaliteten är inte vad den borde vara.

Det blev 3245 stycken bara i år. Motioner inlämnade under riksdagens allmänna motionstid alltså, ett par veckor om året då alla riksdagsledamöter får lägga motioner om vad som helst.

Annons

Om "motioner om vad som helst" låter som väldigt vida ramar är det riktigt. Och på många sätt är det sympatiskt med blandningen av högt och lågt i landets högsta beslutande församling.

Men med tanke på att det bara är ett par dagar sedan beslutet fattades om att riksdagsledamöterna får sina månadsarvoden höjda till 58 300 kronor är det klart att mer än en svensk måste undra om alla 349 ledamöter gör sig förtjänt av pengarna. Borde de vara så många om de har tid att lägga sin energi på så mycket strunt? (Några motionärer föreslår också en krympt församling…)

En del av motionerna är nämligen av det slaget att de till och med skrattats bort på ett årsmöte i en kommunal partiorganisation, och där kan man säga att inte ribban är satt högt.

Huller om buller ligger frågor om taxipriser, om tv-sända rättegångar, om att det borde finnas en staty av Raoul Wallenberg i riksdagen, om att det tvärtom INTE borde finnas statyer av "krigarkungar" på stan, om att införa borgmästartitlar, om att bekämpa mygg. Listan på strunt som är lång. Inte 3245 motioner lång, men klokheten som ändå finns i skörden försvinner i mängden.

En miljöpartist vill införa en gemensam nordisk valuta. Ett par moderater motionerar om att lägga ut public service-bolagens uppdrag på privat entreprenad.

Två andra miljöpartister vill att riksdagen bestämmer över affärers öppettider och förbjuder dem att ha öppet på söndagar för att "ge oss mer tid att vara annat än kunder och konsumenter, vi är vänner, föräldrar, barn, älskande, fotbollsspelare, svampplockare och mycket, mycket mer".

Sverigedemokrater vill att härbärgen dit utslagna söker hjälp ska tvingas "omedelbart kontrollera och registrera de hemlösas medborgarskaps- eller uppehållstillståndsstatus och meddela utlänningar till polisen."

Nej, den där sista angiverimotionen hade inte samma komiska klang som de tidigare. Sverigedemokraternas motioner saknar dock inte ofrivillig humor då flera av dem försöker förbjuda vissa etniska och eller religiösa gruppers särdrag och då försvarar svenska särdrag med att ’det är inte likadant för vi gör det av annan anledning’.

Klockringning exempelvis är ju inte som böneutrop, förklarar SD-motionären i en motion som vill förbjuda böneutrop, då "att tänka bort en nästan tusenårig historisk prägling är inte i enlighet med verkligheten". Svenskar skulle alltså vara genetiskt präglade i flera generations led av ljudet från kyrkklockor…

Man kan fråga sig om en anledning till de många, och ofta inte helt genomtänkta, motionerna är att varenda lokaltidning redovisar antal inlämnade motioner och jämställer en hög siffra med hög effektivitet. Och vilken riksdagsledamot vill inte framstå som effektiv?

Annons
Annons
Annons