Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut är taget

/
  • Fortsätta som nu, utveckla eller avveckla? Framtiden för Mittuniversitetets verksamhet i Härnösand står och väger med den utredning som nu inletts. Här en bild från Campus Härnösand.

Framtiden för Mittuniversitetets verksamhet i Härnösand är oviss. Ska Ångermanlands universitetsstad förbli behövs nu en vision för framtiden.

Annons

Rektor Anders Söderholm lovar att inget av de presenterade alternativen är mer troligt än något annat i dagsläget. Först väntar utredningen och ”domen”, den faller först i oktober. Än kan mycket hända.

Nu råder nervositet råder. Ett av förslagen Söderholm kan komma att presentera för styrelsen är att helt avveckla verksamheten i Härnösand.

Mittuniversitetet har de senaste åren fört campus Härnösand allt närmare sotdöden. Lokaler står tomma, personalstyrkan har stegvis minskat och studenterna som på heltid ägnar sig åt universitetsstudier i Härnösand är på tok för få.

De distansstudenter som reser till Härnösand vid enstaka tillfällen har såklart betydelse för Mittuniversitetet. Men en sådan verksamhet kan lika väl administreras från Östersund eller Sundsvall.

Ett levande campus måste ha mer än forskare och lärare på plats för att kreativa och utvecklande miljöer ska skapas, det måste finnas studenter där. Och inte minst studenter som faktiskt bor på orten. För annars tystnar campus och stad när seminarier och föreläsningar är slut och resorna går åter till Sundsvall eller andra närliggande kommuner.

Campus Härnösand kan inte jämföras med Sundsvalls eller Östersunds och utgör en liten del av Mittuniversitetets verksamhet. Härnösand är orten som blivit över. Det är i Sundsvall och Östersund de flesta forskarna och studenterna bor och verkar och det är där rektor respektive prorektor, med tillhörande förvaltningar, finns. Besluten tas där. Och de stora satsningarna sker där.

Det är svårt att peka på ett enskilt beslut som gjort att Härnösand tappat status och ställning i Mittuniversitetets organisation. Helt klart är att campus Härnösand inte utvecklats i linje med den vision som en gång fanns.

I Härnösand hade Mittuniversitetet kunnat bygga vidare på den bildnings- och utbildningstradition som finns på orten, skapat en lärarutbildning i absolut toppklass och stöttat humanioran så att Härnösand blivit ett “jättelitet campus” i positiv bemärkelse. Så som det Mittuniversitetet en gång i tiden försökte marknadsföra det. Härnösand hade kunnat bli platsen där en svensk version av ett amerikanskt "liberal arts"-college skapats, där den breda bildningen och humaniora står ges högsta prioritet. Där de stora och fria tankarna får ta plats.

I dag har Härnösand bara ett jättelitet campus – utan något extra – och sådana har svårt att överleva...

Slaget är dock inte förlorat. Nu måste alla som värnar högre utbildning i Härnösand kavla upp ärmarna. I Härnösand finns inte bara historia och tradition samt billigare lokaler än i de andra Mittuniversitetskommunerna. Här finns också engagerade personer som vet vad ett lärosäte betyder för en bygd och vilka konsekvenserna blir då en stor offentligt finansierad verksamhet – må det handla om regementen, sjukhus eller statliga myndigheter – försvinner från orten.

Snart är hösten här. Utan ett effektivt påverkansarbete gentemot Mittuniversitetets förvaltning och styrelse kommer oktober att bli månaden då Härnösand blir av med den allra viktigaste delen i benämningen ”stifts-, universitets- och residensstad”.

ANDERS RÖNMARK

GABRIEL EHRLING

Annons
Annons
Annons