Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tänker du försörja dig 2012?

Företagande är så krångligt och riskfyllt att det uppenbara förstås är att lönearbeta. Du beskattas då med upp till 55 procent, eller egentligen mycket mer eftersom arbetsgivaren redan har betalat skatter på din lön innan du också gör det. Kvar till dig blir i så fall mindre än 45 procent och det är inte mycket att hänga i julgranen ens sedan den kastats ut på gården

Annons

Något mer förmånligt är det att förvalta en ärvd förmögenhet. (Ärvd eftersom du enligt ovan knappast har kunnat arbeta ihop den.) Inkomst av kapital beskattas nämligen bara med 30 procent, och i praktiken ännu mindre eftersom du får göra avdrag för eventuella förluster. Du behåller mer än 70 procent, vilket inte alls är kattskit nästan vad du än jämför med.

Om du inte redan har pengar, är det förstås omöjligt att leva på inkomst av kapital. Tack och lov finns det dock en sista chans: Lotterier!

Vinster på lotterier beskattas nämligen… inte! Vinner du på en Trisslott betalar du noll procent i skatt; du behåller 100 procent av pengarna i egen ficka. Det slår till och med den ganska förmånliga strategin att leva på inkomster av kapital, och det är direkt överlägset att ta anställning.

Incitamentet att arbeta är relativt litet, belöningen för att tjäna pengar på pengar är relativt stor, och försörjning via vinstlott är ett så hederligt sätt att bli rik på att ingen vågar lägga hand på dina slantar. Den inkomst som är starkast beroende av din egen prestation – arbete – beskattas hårdast, medan det som helt saknar koppling till din förmåga – lotteriet – inte beskattas alls.

Det är ett så märkligt sätt att använda styrmedel att man bara måste fråga sig varför det ser ut som det gör. Kan det vara så enkelt att det beror på att systemets fader, Socialdemokraterna, till stor del finansieras av det egna spelbolaget A-lotterierna, samt av ett partistöd som bland annat göds med statens dito Svenska spel? Eller är den mest rättvisa fördelningspolitiken verkligen att lotta ut pengarna?

Kanske är det bara det enklaste sättet att beskatta så många som möjligt så mycket som möjligt. Kapital är flyktigt och kan gömmas undan om skatten blir besvärligt hög. Vi som arbetar har däremot nästan inga möjligheter att påverka vår beskattning. Hög skatt på arbete och låg skatt på kapital blir därmed den mest inkomstbringande balansen för en stat som aldrig tycks kunna få nog av andras pengar.

Varför lotterivinster inte beskattas förklaras dock inte av detta, men även här finns det sannolikt en enkel förklaring: Om en lotterivinst beskattas med över 55 procent, blir lotteriet mindre attraktivt och vi avstår då från att köpa lotterna. En praktik som blir mindre lyckad när den överförs till arbetsmarknaden.

Ett verkligt gott nytt år vore därför ett som börjar med en rejäl skattereform. Sänk skatten på arbete och höj den på konsumtion, som Andreas Bergh föreslog på DN Debatt. Sluta att använda skattepengar till miljöfarliga subventioner, som Mattias Svensson och Maria Wetterstrand bad om i en rapport från Timbro.

Och ta en ordentlig funderare på vad skattesystemet egentligen försöker att lära oss.

Fredrik Westerlund

Fredrik Westerlund är IT-konsult och liberal skribent.

Annons
Annons
Annons