Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur god är skattemoralen?

/

Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket, sade Gustav Möller.
Och varje skattekrona som försvinner i svarta hål minskar medborgarnas vilja att faktiskt finansiera offentliga institutioner.

Annons

Många är ärligare om de får vara anonyma då de besvarar frågorna i en undersökning. Väldigt många personer har dock, trots anonymitet, svårt att svara ärligt då de får frågor som rör ämnen som kan uppfattas som lite känsliga.

Skulle man endast utgå från hur folk svarar i olika marknadsundersökningar skulle det exempelvis finnas betydligt färre godisbutiker i Sverige – och ingen marknad alls för pornografiskt material.

Med detta i åtanke bör de nyheter som Skatteverket basunerade ut på Dagens Nyheters debattsida i går tas med en nypa salt.

Skattemoralen är mycket bättre, lät företrädare för Skatteverket meddela. Tre av fyra säger nej till svartarbete. Färre personer känner till någon som skattefuskat.

Nåväl, i den attitydundersökning som Skatteverket låter göra varje år är i alla fall respondenterna mer negativt inställda till svartarbete och skattefusk. Det är bra, men det är som sagt bara en attitydundersökning där 2 728 personer besvarat frågorna.

I kombination med en rad konkreta åtgärder de senaste åren – främst rut- och rotavdragen och den slopade förmögenhetsskatten – finns det dock mycket som pekar på att skattemoralen faktiskt blivit bättre. När exempelvis kostnaderna för att anlita företag som sysslar med hushållsnära tjänster blivit lägre har branschen också blivit betydligt "vitare", något som inte får glömmas bort när effekterna av avdragen skall utvärderas.

Om skattemoralen skall fortsätta att vara god – vi ska komma ihåg att vi svenskar faktiskt är väldigt duktiga på att betala in våra skatter – måste dock medborgarna kunna se att de surt förvärvade slantar som betalas in till det offentliga också används på ett effektivt sätt.

När skattemedel försvinner i tomma intet – oavsett om det handlar om galna kommunala företagsprojekt eller myndigheter som förbrukar miljoner till ingen nytta – sjunker medborgarnas förtroende för de skattefinansierade institutionerna. Och vem betalar med glädje in pengar till institutioner man inte litar på?

Vi får aldrig glömma bort att stat, kommun och landsting faktiskt är beroende av individers inbetalade skatter för att kunna fungera.

Politiker som hanterar skattemedel måste bli bättre på att förstå att det är enskilda människors pengar de hanterar och att dessa pengar skall användas effektivt. Det är ett enormt stort förtroende de folkvalda fått och det får inte förslösas.

Annons
Annons
Annons