Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp de barnlösa

/
  • Nu ska barnlösa par få bättre hjälp med inseminationer och provrörsbefruktningar.

Att landstingen i norr är på väg att ändra attityd när det gäller inseminationer och provrörsbefruktningar är mycket välkommet. Vi behöver fler barn i Norrland, inte färre.

Annons

Att de fyra nordligaste landstingen, inklusive Västernorrland, nu inför samma regler för inseminationsförsök och provrörsbefruktningar oavsett om de blivande föräldrarna är heterosexuella eller homosexuella, det är verkligen på tiden. Fullmäktigeförsamlingarna i respektive landsting kan så klart fortfarande säga nej till de rekommendationer som Norrlandstinget antagit, men det ska mycket till för att några partier ska lyckas samla en majoritet för att fortsätta med ett system som är rent ut sagt unket.

En del kanske tycker att denna förändring är ett stort steg. Det är det på sätt och vis, men det borde inte ha behövt vara det. Sexuell läggning skall inte avgöra hur mycket hjälp ett par skall få eller hur hög kostnaden skall vara. Att barnlösa par skall behandlas lika är en självklarhet.

Attityden gentemot homosexuella par från de nordliga landstingens sida har dock som bekant varit minst sagt otrevlig; samkönade par har diskriminerats och käppar i hjulen har satts för personer som endast haft som önskan att sätta barn till världen. Det har inte varit någon lysande reklam för Norrland. Norra Sverige, som har problem med utflyttning och har ett rykte om sig att inte vara den mest hbtq-vänliga landsänden, är inte direkt i behov av landstingspolitiker som bekräftar fördomar och motverkar att fler norrlänningar föds…

Förhoppningsvis slipper vi nu också de lama ursäkterna från landstingsledningarnas sida om att allt har varit i sin ordning eftersom andra landsting i Norrland haft samma regelverk. Att säga "men andra gör också så här" är ett fegt sätt att försöka komma runt det faktum att homosexuella par behandlats illa av hälso- och sjukvården.

Än finns det dock mycket kvar att göra. Hur många försök med insemination och provrörsbefruktning som erbjuds skiljer sig fortfarande åt mellan landstingen i landet, så förutsättningarna för barnlösa par att bli gravida varierar beroende på bostadsort.

Så skall det inte vara.

Att den skattefinansierade sjukvården inte är likvärdig över landet överraskar nog ingen, men i sådana här fall – där det handlar om att samma regler skall gälla överallt – borde det inte vara så svårt att komma åt problemen.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons