Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra år till

/
  • Med två månader kvar till presidentvalet höjs temperaturen i valrörelsen. Barack Obama möter supportrar i West Palm Beach i Florida.

Barack Obama behöver fyra år till för att få sitt förändringsarbete i hamn.

Annons

Republikanen Mitt Romney försöker använda samma taktik som Ronald Reagan gjorde i presidentvalet 1980. I varje tal ställer Romney frågan om ni har det bättre i dag än ni hade det för fyra år sedan? Samma fråga riktade Reagan till väljarna för 32 år sedan.

Även då var arbetslösheten hög och landet led av svår lågkonjunktur. Reagan lyckades i sin kampanj och besegrade den sittande presidenten Jimmy Carter.

Men Mitt Romney är inte Ronald Reagan och Barack Obama är inte Jimmy Carter. Taktiken ser inte heller ut att lyckas. I opinionsmätningarna leder Obama efter att de två partierna genomfört sina stora spektakel till konvent.

De politiska bedömarna ger också högre betyg till demokraternas konvent i North Carolina. Medvinden kan dock vända snabbt. Mitt Romney sitter på en betydligt större kampanjkassa och frågan är om Obama kan skapa samma entusiasm i år som han gjorde 2008.

Det handlar om en tuff och smutsig kamp. Över tre miljarder dollar kommer att satsas i höstens valkampanjer. Det ser också ut att bli den smutsigaste kampanjen någonsin. De flesta reklaminslagen är redan i dag negativa, och värre lär det bli inför valdagen den 6 november.

Republikanerna försöker dessutom se till att valdeltagandet blir så lågt som möjligt. De försöker försvåra för ickevita och fattiga människor att registrera sig. Det är ett ovärdigt agerande att hindra presumtiva Obamaväljare att utnyttja sin rösträtt.

Barack Obama gick till val för fyra år sedan med budskapet om förändring och hopp. Han erkänner ödmjukt att löftena inte har infriats.

Den ekonomiska krisen ledde till mängder av förlorade jobb. Han ärvde två dyra krig och tvingades lägga ett stimulanspaket på 800 miljarder dollar efter finanskraschen.

Fyra år är för kort tid för att bryta den negativa trenden. De allt mer högervridna republikanerna tar dock alla chanser att peka på Obamas tillkortakommanden.

Om Mitt Romney vinner kommer han att riva upp den stora sjukförsäkringsreformen och ge stora skattesänkningar till de rikaste. Han kommer att bevilja mer pengar till försvaret och kraftigt banta annan statlig verksamhet.

Det blir därför ett ideologiskt val. Expresident Bill Clinton talade inför demokraternas konvent om ett ”du måste klara dig själv” och ”vinnaren tar allt”-samhälle om republikanerna segrar.

Republikanerna har blivit mer oförsonliga de senaste åren, drivna högerut av tea party-rörelsen, abortmotståndarna och de högerkristna som är provocerade av att landet har en svart president som vill jämna ut klyftorna i landet.

Det vore en olycka för USA och världen om Barack Obamas förändringsarbete avbryts efter valet i november. Han behöver fyra år till och det är han värd.

Peter Franke

Annons
Annons
Annons