Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och mer måste fram

/

Folkpartiet måste prata om annat än skolan. Nu tycks även Jan Björklund ha insett det.

Annons

Det var under fjolårets Almedalsvecka som Jonas Sjöstedt meddelade att han stod till förfogande för partiledarskapet i Vänsterpartiet. Ja, det skulle inte tolkas som ett avgångskrav riktat mot den dåvarande partiledaren Lars Ohly – vilket det så klart var – utan Sjöstedt ville bara berätta att han fanns där om partiet kallade…

Liberala ungdomsförbundets (Luf) utspel på Expressens debattsida i går sades inte heller vara något avgångskrav. Men att i en debattartikel slå fast att en politiker, i det här fallet EU-minister Birgitta Ohlsson, bör få större utrymme i partiet och så småningom efterträda Jan Björklund som ledare för Folkpartiet är inget annat än en missförtroendeförklaring.

Det är lätt att förstå att de unga folkpartisterna är frustrerade.

Birgitta Ohlsson, som tidigare varit ordförande för Luf, är en av de mest färgstarka politikerna vi har i landet. Hon har en tydlig ideologisk linje och representerar en ny generation liberaler. Tyvärr har hon dock gömts undan på en "pratministerpost" där det mesta av pratandet sker i frågor som folk i allmänhet inte bryr sig särskilt mycket om. Folkpartiet borde använda henne mer, men tyvärr har FP blivit mycket av en "one man show" med utbildningsminister Björklund ständigt i centrum.

Ännu besvärligare för FP är dock att man fått stämpeln som ett enfrågeparti som endast vill prata skola, skola och mer skola. Ja, och lite försvar och euro någon gång emellanåt…

Det är beklagligt att Folkpartiet hamnat i den här situationen, men det är svårt att skylla på några andra än partiets egen ledning. Man har fokuserat så intensivt på att återupprätta den svenska skolans goda namn och rykte – och man har påbörjat ett viktigt förändringsarbete som kommer att ge resultat längre fram – att arbetet med att marknadsföra Folkpartiet som ett parti med ett heltäckande politiskt program har fått stå tillbaka.

I sitt tal i Almedalen i går visade dock Jan Björklund att han kan prata om andra saker än skolan. Sverige som kunskapsnation var så klart grunden. FP-ledaren hann dock också prata om bland annat skatter, miljöpolitik och partiets förändrade syn på a-kassan, där Folkpartiets förslag om ett höjt tak och mer enhetliga avgifter är något som alliansregeringen gott kan titta vidare på. Ja, i alla fall om den vill ha en omställningsförsäkring värd namnet.

Men Folkpartiets dag handlade också mycket om Luf:s indirekta avgångskrav och förslaget från den ekonomisk-politiske talesmannen Carl B Hamilton om att de fyra borgerliga partierna bör slås ihop till ett.

Ibland blir det för mycket av en sak då Folkpartiet ska prata politik.

Men ibland pratar partiet om för många saker samtidigt för att kunna nå ut ordentligt.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons