Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg fram - två tillbaka

/
  • USA:s utrikesminister Hillary Clinton ser på när Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skakar hand med den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Det var i Washington i september när hoppet levde om återupptagna fredsförhandlingar. Nu råder ett dystert dödläge.

Den palestinska frågan är nyckeln till en fredligare värld. En tvåstatslösning vore välkommen både för palestinier och israeler.

Annons

Amerikanska presidenter brukar slutspurta med att försöka mäkla fred i Mellanöstern. Det har resulterat i avtal från Camp David och Oslo, men inte till varaktig fred mellan palestinier och israeler.

Barack Obama gjorde tvärtom och rivstartade med den palestinska frågan. Han sträckte ut en hand till den muslimska världen genom ett starkt tal i Kairo och han fick igång fredssamtal i höstas. Han talade om freden som ett faktum inom ett år.

Det blev dock en kortvarig process. Förhandlingarna bröt samman efter tre veckor när Israel vägrade förnya ett byggstopp för nya bosättningar på Västbanken.

Nu är man tillbaka på ruta ett igen. Fredsprocessen har som vanligt tagit ett steg framåt och två steg bakåt. Ett besvärligt dödläge råder, som är svårt att ta sig ur.

Alla inblandade parter har fullt upp med egna problem. Barack Obama kan förvänta sig hårda tag i en kongress styrd av hans politiska motståndare, som kommer att göra allt de kan för att stoppa sjukvårdsreformen.

Det enorma budgetunderskottet och bristen på nya jobb är andra orsaker till presidentens minskade intresse för en lösning i Mellanöstern.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bräckliga koalition riskerar en regeringskris, när Arbetarpartiet hotar med att hoppa av efter att fredsprocessen gått i stå.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas saknar också brett stöd, och utmanas ständigt av Hamas. Så länge Israels bosättare bygger ut kan han inte återvända till förhandlingsbordet, och USA har slutat trycka på i den frågan.

Abbas har därför valt en annan diplomatisk väg. Han försöker få som många länder som möjligt att erkänna Palestina som självständig stat med gränser som gällde före sexdagarskriget 1967. Hittills har Brasilien, Argentina, Ecuador och Bolivia erkänt Palestina, men risken är stor att strategin faller med ett veto i FN:s säkerhetsråd.

Israel fortsätter roffa åt sig palestinsk mark genom nya olagliga bosättningar. Snart är östra Jerusalem etniskt rensat efter lika olagliga vräkningar av arabiska invånare.

Gaza ligger fortfarande mestadels i ruiner efter kriget för två år sedan. Internationella givarkonferenser har beslutat om stöd till återuppbyggnad, men Israels blockad förhindrar fortfarande nödvändiga varor att nå den sönderskjutna, isolerade och tättbefolkade landremsan.

Den palestinska frågan är nyckeln till en fredligare värld. En tvåstatslösning skulle inte bara ge palestinierna ett värdigt liv, med bättre möjligheter att försörja sig själva.

En lösning skulle dessutom kunna dämpa den islamistiska extremismen och minska hatet och misstänksamheten. Det vore därför välkommet också för Israels judiska befolkning.

PETER FRANKE

Annons
Annons
Annons