Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig bild av Norrland

/
  • Samtalet kring bilden av Norrland var huvudnumret vid årets upplaga av Myckelgensjö Åstadkommation. Här ses Emil Källström, riksdagsledamot och initiativtagare till mötet, tillsammans med talarna Carolina Vissner, Roberto Carvutto och Ola Nordebo.

Rika beskrivningar av tidlöst vackra landskap, men sällan ett ord om människorna som bor och verkar här. Norrland måste vara mer än ett sommarland för turistande storstadsbor.

Annons

De högsta bergen och de djupaste skogarna. För att inte tala om de ljusaste nätterna!
Så här sommartid är det inte svårt att hitta beskrivningar av Norrland som dignar av superlativ.
Den norrländska naturen är förtrollande vacker. Därför förvandlas E4:an så här års till ett kombibilsrally med förväntansfulla storstadsfamiljer på jakt efter sinnesro.
Men lika rik som bilden av Norrland är på natur, lika fattig är den på människor. Såväl i riksmediernas och resemagasinens beskrivningar som i de som enskilda människor förmedlar i samtal eller sociala medier är det naturen i fokus.
När människorna som bor i Norrland väl skildras är det ofta med humoristiska undertoner; fåordiga och inte sällan fåraktiga män tillhörande ett annat Sverige än 2000-talets moderna, digitala och urbana.
Just bristerna i bilden av Ångermanland och Norrland stod på agendan när den andra upplagan av Myckelgensjö Åstadkommation genomfördes 18 juli.
Ola Nordebo, politisk chefredaktör för Västerbottens-Kuriren och första talare vid mötet, menar att bilden som förmedlas är avgörande för Norrlands framtid; regionens befolkningsutveckling beror av långt mer komplexa variabler än bara antalet arbetstillfällen. Tag exempelvis Haparanda vars befolkning fortsatt minskar, trots att öppnandet av Ikea fått tillväxt och sysselsättning att öka.
Nordebo konstaterar att människor flyttar till liv och livsstil, vilka har så många fler beståndsdelar än arbete.
Varje bild som tar sin utgångspunkt i avståndet till civilisationen – den beryktade ”tystnaden” – kommer enligt detta resonemang att cementera bilden av Norrland som en plats för rekreation, turism och allt sådant som människor gör på andra platser än den där de själva bor.
Utan beskrivning av människor saknar bilden av Norrland nämligen möjligheter till ett rikt socialt liv. Detta trots att ett sådant kommer högt upp på listan av förutsättning som avgör val av bostadsort. Vackra landskap går utmärkt att besöka på semestern. Men en vardag utan medmänsklig närhet, sorlet av samtal och kultur skulle de flesta beskriva som fattigt.
Prova att vända på resonemanget: Vad är det som gör att stockholmsregionen har en befolkningstillväxt (netto) om 30 000 invånare, eller en medelstor norrländsk kommun?
Varje år...
Detta trots att den svåra bristen på bostäder och de markant högre levnadskostnaderna gör att en sådan flytt – även beaktat det högre löneläget i huvudstaden – för de flesta är allt annat än privatekonomiskt rationell?
Svaret är enkelt: Människor, myller och dynamik.
Stockholm har varken rika naturresurser eller mängder av tunga industrier. Visst finns där vackra lägen för boende, men de räcker endast till ett fåtal. För en majoritet av befolkningen är det pendlingstider som går att jämföra med de på landsbygden, och då står hemmet i miljonprogram eller på villamattor i stället för i ”tysta” och ”orörda” landskap.
Det är mänsklig interaktion som får såväl samhälle som enskilda människor att växa. Jobb trillar inte ned från ovan, utan skapas där människor som har kraft nog att skapa dem väljer att verka.
Naturresurserna allena kommer inte att rädda Norrland. Dessa kan utvinnas med arbetskraft som temporärt flygs in och sedan därifrån. Så sker redan i dag till gruvorna i Norrbotten.
Ska Norrland få fler livskraftiga bygder i stället för fler ”oljeplattformssamhällen” krävs två saker. Till att börja med måste de senaste årtiondenas teknik- och tjänsteutveckling till fullo tas tillvara. Bredband, sociala medier och bättre lönsamhet i konstnärligt och kreativt arbete är i bryggor över några av landsbygdens stora svagheter; världen kommer väsentligt närmare Nyland och Trehörningsjö när det utan fördröjning går att interagera med omvärlden.
Sedan måste de människor som väl söker sig hit med sina drömmar stöttas och tillåtas bli goda exempel som får fler på landsbygden att våga ta steget ut i eget företagande, och fler stadsbor att i nybyggaranda söka sig till Norrland.
Under Myckelgensjö Åstadkommation talade även Carolina Vissner, tulpanodlare och festivalarrangör i Backsjön, Sollefteå och Roberto Carvutto, reseorganisatör och matimportör i Arnäsvall, Örnsköldsvik.
Vissner och Carvutto har tidigare verkat i Holland/Tyskland respektive Italien och sökte sig i vuxen ålder till Ångermanland. De hyser stor kärlek till naturen, men framför allt till människorna och de möjligheter som ett liv i Norrland erbjuder.
Båda två talar om Ångermanland som en plats där de tillåts att sticka ut. Som Carvutto så vackert uttryckte det:
– Jag fick välja mellan att vara en siffra i rullorna i Milano, eller att vara Roberto Carvutto i Ångermanland.
Norrland kan erbjuda en varm kontrast till den anonyma urban tillvaro som präglar livet i storstaden. Detta sannolikt det viktigaste argumentet om flyttlassen ska vända åter norrut.
Slutligen ska understrykas att vurmandet för Norrlands framtid aldrig ska användas som argument för att få unga människor att stanna kvar till vilket pris som helst.
Visst ska det finnas förutsättningar för att verka på orten, men att säga ”Vi flytt int!” är att slå an farlig retorik.
Lika viktigt som det är att fler människor invandrar och tar med sig erfarenheter från andra kulturer – och att storstadsborna prövar vingarna i friskluften – är att de som är födda här söker sig ut i världen. Har de positiva minnen från uppväxten och ser Norrland som en möjlighet kommer de sedan att återvända rika av ny kunskap och nya perspektiv.
Självklart ska berättelserna om det natursköna Norrland fortsätta. Berätta om bergen som är de rikaste på malm och att skogarna är de djupaste som går att finna. Och att inget slår kvällspromenaderna längs stilla inlandsjöar.
Glöm bara inte att också berätta om människorna. För de är Ångermanlands och Norrlands viktigaste resurs!
GABRIEL EHRLING

Annons
Annons
Annons