Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nödvändig sänkning

/
  • Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och de övriga allianspartiledarna presenterade i går förslaget om sänkt bolagsskatt.

Inget är så flyktigt som kapital. Men med en lägre bolagsskatt blir det inte lika lockande för svenska företag att flytta verksamheten utomlands.

Annons

Torsdagens budgetutspel om sänkt bolagsskatt från 26,3 till 22 procent var tänkt att bli ett av de stora trumfkorten för regeringen. Nu blev det inte riktigt så. Nyheten hade läckt ut på förhand. Alliansens partiledare fick således presentera en satsning som många redan kände till.

Beskedet om skattesänkningen fick därmed, trots att presentationen sockrats med ytterligare en reform om ett investeraravdrag och utfästelser om ökad rättssäkerhet i skatteprocesser, inte ett lika stort genomslag som den annars skulle ha fått.

Det finns dock all anledning att uppmärksamma sänkningen. Kapitalskatterna – bolagsskatten, skatt på hushållens kapitalinkomster och fastighetsskatt – står inte för en särskilt stor del av skatteintäkterna. De motsvarar totalt cirka 10–14 procent. Men det har ändå stor betydelse hur skatterna utformas, eftersom det får stora efterverkningar på hur det tillgängliga kapitalet används och investeras. Det får på sikt återverkningar på tillväxten och därmed sysselsättningen.

Bolagsskatten, vilket är en skatt på aktiebolagens vinster, står för huvuddelen av intäkterna från kapitalskatterna. Men den är ingen tillförlitlig inkomstkälla till staten. Sjunker företagens vinster, minskar skatteintäkterna i motsvarande mån och vice versa. Det gäller också att komma ihåg att inget är så flyktigt som kapital. Det är inte svårt, i synnerhet inte inom EU, att flytta ett företag utomlands för att minska skatten.

Många länder har sänkt eller planerar att sänka sina bolagsskatter. Den svenska bolagsskatten på 26,3 procent ligger numera över genomsnittet i OECD (25,5 procent) och i EU (23,4 procent). Efter sänkningen hamnar den svenska skatten under dessa genomsnitt. Det är inte första gången.

I samband med 1990-91 års skattereform sänktes skatten stegvis från 52 till 30 procent för att bli internationellt konkurrenskraftig. Därefter har den sänkts ytterligare två gånger: 1993 till 28 procent och 2009 till dagens nivå. Från och med nästa år sänks skatten ytterligare en gång till 22 procent.

En internationellt konkurrenskraftig bolagsskatt är nödvändig för att främja tillväxten. Men det är inte den enda åtgärden som behövs. En minst lika angelägen åtgärd är exempelvis omfattande regelförenklingar och en översyn av skattesystemet i stort. Men det är i nuläget inte politiskt möjligt att genomföra. Allianspartierna står helt enkelt för långt ifrån varandra i flera av de viktigaste knäckfrågorna, som en uppluckring av lagen om anställningsskydd (las) eller ett avskaffande av värnskatten.

Sänkningen av bolagsskatten är ett viktigt steg framåt. Men det återstår flera andra steg för att långsiktigt säkra en god tillväxt och en ökad sysselsättning.

Emma Wange

Annons
Annons
Annons