Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En grå budget - precis som väntat

/
  • I går presenterade regeringen sin vårproposition. Den var långt ifrån något färgsprakande fyrverkeri. Här ses finansminister Anders Borg (M) inför presentationen i riksdagen.

Regeringens vårproposition presenterades i dag av finansminister Anders Borg (M). Det blev som väntat en stillsam föreställning.

Annons

När regeringen presenterade sin vårproposition var det med allvarsam stämma. Hushållens fortsatt dämpade framtidsutsikter och oro i omvärlden gör att BNP-prognosen skrivs ner från 1,3 till 0,4 procent.

Anders Borg (M) fortsatte med att konstatera att i dagsläget inte behövs några krisåtgärder, men att framtida sådana inte alls går att utesluta. Med samma styvmoderliga ton avhandlades skatterna; på sikt kan det bli ett ytterligare jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt, men detta först ”när det finns reformutrymme”.

Bland förslagen som i dag presenterades fanns bland annat bättre möjlighet att hyra ut bostäder i andra hand och hårdare kapitaltäckningskrav för banker och andra finansiella institut. Sunda åtgärder, men knappats några kioskvältare.

Nej, finansminister Anders Borg (M) är fortsatt försiktig. Med ett fast grepp håller Borg i statens finanser och som bortblåst är Moderaternas tidigare så högljudda argumentation för ett lägre skattetryck i Sverige. Borg får till och med Moderaternas tidigare partiledare Bo Lundgren, som i valet 2002 betraktades som en grå teknokrat, att framstå som en vågad reformivrare.

"Ansvar först och ideologi om det hinns med" är Borgs och de nya Moderaternas melodi.

Detta är egentligen inte konstigt. Ledarduon Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har, tack vare sin försiktiga hållning, fått strålande utdelning. Efter hantering av finanskrisen belönades Moderaterna med rekordresultat i valet 2010. Den borgerliga regeringen fick fortsatt förtroende, bara det något som inte skett sedan statsministerkandidatens hette Thorbjörn Fälldin.

Den stora frågan efter presentationen av vårpropositionens är när försiktigheten slår tillbaka. Var går gränsen mellan fast ansvarstagande och askgrå obenägenhet?

Inte minst blir detta aktuellt när Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfvén, till skillnad från sin företrädare Håkan Juholt, även han behärskar konsten att lägga pannan i djupa veck och allvarsamt tala om ansvar för Sverige.

Oppositionen argumenterar som blivit brukligt: Regeringen gör för lite!

Detta är i vissa avseenden korrekt. Några fler utsvävningar skulle Alliansregeringen kunna kosta på sig. Inte minst är starkare ideologisk framtoning efterlängtad.

Däremot finns anledning att invända när Socialdemokraterna och oppositionen försöker måla upp läget som väsentligt värre än vad det är. Ja, arbetslösheten är för hög – ungefär lika hög som när Alliansen betecknade det som "massarbetslöshet" inför valet 2006 – men i ljuset av de senaste åren med finanskris och skuldkris har Sverige klarat sig bra. Bra och inte minst väsentligt bättre än andra länder i Europa.

När vågor av ekonomisk kris slår in över ett land prövas kassorna hos kommuner, landsting och stat. Då behövs reserver och reformutrymme. Annars tvingas offentligheten spara i tid då inte bara förväntas upprätthålla den ordinarie verksamheten, utan även måste hantera ökad arbetslöshet. Finns inga besparingar förvärras krisen ytterligare och arbetslösheten blir än högre.

Alliansregeringen är varken är den mest kreativa eller mest handlingskraftiga Sverige sett. Men i valet mellan en grå regering som håller hårt i portmonnän och en som bränner av resurserna på ett illa genomtänkt reformfyrverkeri bör Sverige vara tacksamma över att ha den förra.

Om inte annat så lär oss skuldkrisen i euroländerna att det är klokt av staten att spara på krutet. Den som bränner av sitt fyrverkeri innan det hunnit skymma står snart snopet i mörkret då det verkligen vore trevligt med lite färg och ljus.

Regeringen och finansminister Anders Borg (M) måste dock tydligt visa sig beredda att agera om det visar sig situationen så kräver.

Annons
Annons
Annons