Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dålig affär

/
  • Kronans Droghandel befarar att flera av deras 33 apotek i glesbygden kommer att läggas ner nästa år på grund av dålig lönsamhet. Avregleringen av apoteken blev ett dyrt fiasko.

Annons

Det öppnades 121 nya apotek i Sverige i fjol, med den totala omsättningen ökade inte. ”Ett kämpigt år”, summerar Johan Wallér, vd i Sveriges apoteksförening.

Fler apotek ska numera alltså slåss om samma kunder, och efter avregleringen är det vinstintresset som styr. Vinsten är en styrmekanism, som gör att apoteken söker sig dit där de flesta kunderna finns. Det vill säga i första hand till storstadsområdena.

Tre år efter avregleringen är det dags för utvärdering. Socialminister Göran Hägglund (KD) lovade guld och gröna skogar och apotek i nästan varenda buske.

Det blev inte alls som det var tänkt. Priserna har inte blivit lägre, däremot har apoteken förvandlats till skönhetsbutiker med smink som lockbeten.

Tillgängligheten har inte blivit bättre på de platser där den redan var dålig. Däremot finns det en uppsjö av apotek i de större städerna.

Kunderna har inte blivit nöjdare. Tvärtom har missnöjet ökat. När monopolet gällde hade statliga Apoteket AB 95 procent nöjda kunder. Efter avregleringen har antalet nöjda kunder sjunkit till 77 procent, enligt en undersökning från Konsumentverket i fjol.

Det klagas på långa väntetider på receptbelagd medicin. Det finns kritik mot mindre kunnig personal och bristfällig information.

De enda som är riktigt nöjda är ägarna till de centralt belägna apoteken i större städer, som fortfarande kan räkna hem vinst och i vissa fall skicka den vidare till skatteparadis.

Hägglunds avreglering är redan ett dyrt fiasko. Staten gav branschen nästan en halv miljard kronor för att stimulera den att öppna nya apotek.

Pengarna togs tacksamt emot, men räckte inte långt. Apoteksbolagen har begärt att få öka handelsmarginalen på läkemedel och därmed få en ännu större subvention av samhället. Den begäran har de fått ett negativt svar på.

Snart väntar nya utgifter för staten. Fram till våren 2013 är de nya apoteksbolagen skyldiga att hålla öppet de butiker de har startat. Redan nu aviserar flera bolag nedskärningar när den spärren släpps.

Boots avbryter sina expansionsplaner och planerar att avveckla sitt svenska huvudkontor. Kronans droghandel aviserar stängning av flera av sina 33 apotek i glesbygden med hänvisning till dålig lönsamhet och svårigheter att rekrytera farmaceuter.

Statliga Apoteket AB kan då tvingas stänga lönsamma apotek för att täcka upp för marknadens brister och säkra apoteksverksamheten i glesbygden.

– Samhället måste gå med minus för att plus ska plockas ut av någon annan. Det är inte rimligt, säger Jennie Nilson, gruppledare (S) i näringsutskottet.

Skattebetalarna får en ny nota, allt medan de stora apotekskoncernerna kan maximera vinsten. Det är en riktigt dålig affär för staten och medborgarna.

Peter Franke

Annons
Annons
Annons