Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det spelar faktiskt roll

/

Härnösand eller Östersund – vilken kommun får fortsätta att kalla sig residensstad?

Annons

Vad har Härnösand gemensamt med Örebro? Vad binder samman Nyköping och Gävle? Vad förenar Karlskrona och Uppsala?

Ibland en hel del. Ofta inget alls. Svenska residensstäder är inte stöpta i samma form. En residensstad kan vara en storstad, en småstad och ibland också en huvudstad. Industrier dominerar på sina håll, lärosäten på andra.

Och hur viktigt det är att vara en residensstad, det skiljer sig också åt. För Umeå var det en gång i tiden oerhört viktigt att landshövdingen fanns i björkarnas stad. I dag spelar det ingen större roll. Umeå är inte i första hand en residensstad; det är tack vare universitetet och företagandet, inte länsstyrelsen, som Umeå blivit Norrlands största stad.

Att Härnösand har ett behov av att vara residensstad råder det dock inget tvivel om, och det handlar inte bara om identitet (Härnösand är som bekant Residensstaden med stort r).

Härnösand är också, på gott och ont, en klassisk tjänstemannastad. Det lokala företagandet har tyvärr hämmats av att det från politikerhåll ofta fokuserats mer på att locka och behålla myndigheter än att få näringslivet att blomstra, men samtidigt finns det både tradition och infrastruktur för att kommunen skall kunna vara ett nav när det gäller offentlig förvaltning.

Om statusen som residensstad skulle försvinna drabbar det dock inte bara Härnösand, som skulle förlora ett antal arbetstillfällen. Om länsstyrelsen hamnar i Östersund påverkar det även övriga ångermanländska kommuner, samt Sundsvall och Timrå. För Ånge spelar det nog ingen större roll vilken kommun som får kalla sig residensstad...

Det handlar inte bara om att det blir längre resvägar för personer, organisationer och företag som har nära kontakter med länsstyrelsen. Det handlar också om förståelse för utmaningar och möjligheter; en landshövding och dennes medarbetare kommer så klart, om Östersund blir residensstad, att ha större kunskap om det som sker i Jämtland än det som sker i Ångermanland och Medelpad.

Visst är det så att tjänster kommer att delas upp mellan Östersund och Härnösand när två residensstäder skall bli en, men som i alla organisationer tenderar personal och centrala funktioner att hamna där ledningen finns. Placeras landshövdingen i Östersund är det snart där som mest verksamhet kommer att finnas och det kommer givetvis att märkas.

Det finns med andra ord en poäng med att fler än bara politikerna i Härnösand engagerar sig för att det även i framtiden skall finnas en ångermanländsk kommun som kan kalla sig residensstad. Ja, om inte annat för att visa att kommunerna faktiskt kan dra åt samma håll i vissa frågor.

Den som säger att det inte spelar någon roll, med motiveringen att länsstyrelsens arbetsuppgifter ändå skall flyttas över till den eller de regionkommuner som skall bildas här i Norrland, kan ju fundera över hur smidigt det har gått med regionbildningen i den här delen av landet...

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons