Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det "förfärliga året" 2001

Annons
Måndag 31 december 2001Det "förfärliga året" 2001

Nyheterna här hemma och i världen dominerades i år av förfärande händelser.

Storbritanniens drottning Elizabeth sammanfattade år 1992 med orden "Annus Horribilis" - det förfärliga året. Då handlade det om skandaler, skilsmässor och andra tråkiga händelser i hennes kungliga familj.

För dem som håller annat viktigare än den brittiska kungafamiljens väl och ve känns nog namnet Annus Horribilis mer passande för 2001. Både på hemmaplan och i världen har nyheterna dominerats av förfärande händelser, av den dignitet att även de som inte är personligt drabbade delar in sin tideräkning i före och efter.

Det svenska ordförandeskapet i EU fick en tragisk final i Göteborgskravallerna. Våldsverkare hade långt i förväg bestämt sig för att försöka sabotera mötet, och många med extrema politiska värderingar rycktes med.

Idag har debatten förskjutits till att mest handla om övervåld från polisens sida och det rättsliga efterspelet. Den diskussionen är viktig - men den viktigaste frågan är varför det alls ska behövas polisbevakning vid demokratiska möten. Efter Göteborg - och de än värre kravallerna i Genua - ställde sig många frågan om det alls kommer att bli möjligt för toppolitiker att mötas. Det finns måhända en del naiva människor som fortfarande tror att kravallerna handlat om att ta till extrema medel i kampen för en mer rättvis värld. Men på vilket sätt skulle världen bli bättre av att de viktigaste makthavarna slutar tala med varandra?

Få hade ens i mardrömmar anat att det förakt för demokratin som visades i Göteborg och Genua kunde övertrumfas så brutalt som den elfte september. Att fanatiskt hat kunde inspirera till fruktansvärda terrordåd visste världen sedan tidigare. Men före Usama bin Laden hade bara filmskurkar varit kapabla till en sådan massförstörelse.

Världen samlade sig snabbt till motvärn. Talibanerna, den vedervärdiga terrorregim som hade Usama bin Laden som gäst, föll oväntat snabbt. Afghanernas, i synnerhet kvinnornas, nyvunna frihet är en liten ljusglimt i det annars ganska kompakta mörker som terrorattackerna spred.

Man hade kunnat tro att årets dramatiska händelser skulle stämma till eftertanke bland dem som tvekar på demokratin som metod. Men det verkar skrämmande nog ha blivit precis tvärtom. Göteborgs-Posten rapporterade häromdagen att hoten mot unga politiskt aktiva har ökat dramatiskt. Den 18-årige nyvalde ordföranden för moderata ungdomsförbundet i Gävleborg har fått ett djurhjärta i posten tillsammans med ett hotelsebrev.

Den världsomspännande kampen mot terrorismen fortsätter - och lär fortsätta även när Usama bin Laden infångats. Men det finns också en mer grundläggande kamp att föra, som är lättare att delta i också här på hemmaplan: den för demokratin. Det måste inpräntas i var och en som tvekar att den som tar till hot eller våld har satt den starkes rätt över den svages. Det är oförenligt med demokrati.Rot- och Rut-avdrag

Svartjobben ökade när Rot-avdragen försvann, konstaterades i Tidningen för några dagar sedan. Rot utläses reparation, ombyggnad och tillbyggnad och innebär att kostnaden för sådana arbeten sänks med 30 procent för den som gör beställningen. Rot-avdrag har använts flera gånger för att få ned arbetslösheten inom byggbranschen. Det är staten som står för kostnaden.

Våren 1999 avslutades den senaste Rot-perioden och efter det har svartjobben ökad märkbart inom branschen. Även om Rot-avdragen innebar en kostnad för staten så gav det också inkomster genom större skatteintäkter. Samtidigt minskade utgifterna för a-kassan.

Samma skäl som byggbranschen nu anför för att få tillbaka avdragen är direkt tillämpliga på tjänstesektorn, där det flera gånger kommit krav om ett så kallat Rut-avdrag, bland annat från de borgerliga partierna. Rut-avdraget handlar om subventionerade hemtjänster.

Det som anses lämpligt och passande inom byggbranschen är däremot fult och skamligt inom tjänstesektorn, anser den politiska majoriteten. Det är en logik som är svår att förstå. Behovet av subventionerade hushållstjänster är förmodligen starkare än behovet av subventionerade husreparationer - och den svarta marknaden är oändligt mycket större.
Annons
Annons
Annons