Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir kanske bättre efter semestern

Annons

Alla hårt arbetande människor förtjänar semester och kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) är onekligen en hårt arbetande människa.

Semester brukar också göra människor på väldigt gott humör och i dagens tidning kan ni läsa en intervju där kommunalrådet visar sig från sin allra soligaste sida.

Det går bra för Örnsköldsvik just nu, är kommunstyrelseordförandens budskap.

Det kommer att bli ännu bättre, låter hon oss förstå.

Och det där med Övik Energi, nej, inte är det något att oroa sig över. Det kommer ju att bli så bra, så bra, så småningom. Snart. I framtiden. På sikt. När alla pusselbitarna har fallit på plats.

Det är bra att Elvy Söderström är optimistisk och att hon visar framtidstro. Det har sagts förr på den här ledarsidan, och det tål att sägas igen, att Örnsköldsviks starka kvinna gjort mycket gott för kommunen och att hennes framåtanda och entusiasm ofta smittar av sig.

Vi får dock hoppas att ingen sväljer Söderströms "säljsnack" om energifrågorna. Visst, någon gång i framtiden, efter att kommunen pumpat in miljoner och ännu fler miljoner, kommer kanske Övik Energi att ge tillbaka lite till ägarna så att de räntor och amorteringar som skattebetalarna i Örnsköldsvik blivit ålagda att betala blir lite mindre. Och ja, någon gång kanske Sekab kommer att tjäna pengar på något annat än att producera djurfoder i Polen...

Men tills dess kommer det att kosta kommunen – alltså invånarna i Örnsköldsvik – en massa pengar. Det blir höjda skatter eller försämrad service, fast mest troligt båda delarna.
Sättet som Elvy Söderström och hennes parti – som ju faktiskt har egen majoritet i kommunfullmäktige och därför, milt uttryckt, har en del att säga till om – hanterat energifrågorna lämnar också mycket i övrigt att önska när det gäller synen på vad en kommun skall och inte skall göra.

Sekab är prima exempel. Även om företaget hade blivit framgångsrikt hade det varit fel av kommunen att satsa skattemedel i det. Framställning av bilbränsle är inte en kommuns uppgift. Det har det aldrig varit och kommer heller aldrig att bli.
Elvy Söderström visar dock i dagens tidning vilken syn den politiska ledningen i Örnsköldsvik har på kommunens roll.

"Det kan aldrig någonsin vara fel att producera hållbar energi och fjärrvärme", slår Söderström fast.

Jaså?

Det är klart att energi och fjärrvärme måste produceras i det här landet, men det kan knappast räknas som kommunal kärnverksamhet.
Faktum är att med tanke på hur illa Örnsköldsviks kommun hanterat energifrågorna de senaste åren så ser vi gärna att någon annan tar det ansvaret. Det kan knappast bli sämre.

Vi tillskriver citatet om energiproduktionen det faktum att Söderström har semester och hoppas att hon kommer tillbaka efter ledigheten full av optimism, med planer för framtiden och med en sundare syn på vad skattebetalarnas pengar faktiskt skall användas till.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons