Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det bidde inte mycket

/
  • S-veteranen Leif Pagrotsky har utrett det framtida skattesystemet, men resultatet blev en besvikelse.

Blev det inte mer en så här efter ett års utredande? Leif Pagrotskys skatteöversyn saknar nytänkande.

Annons

Av den breda och blocköverskridande skatteuppgörelsen från 1991 finns inte mycket kvar. Skattesystemet har blivit ett brokigt lapptäcke, vars bitar håller på att falla isär.

Det behövs alltså en renovering. Därför var det positivt att veteranen Leif Pagrotsky i fjol fick uppdraget att utreda Socialdemokraternas framtida skattepolitik.

Förväntningarna var stora, men när DN i går avslöjade huvuddragen i utredningen resulterade det i en suck av besvikelse. Bidde det inte mer än så här efter ett års utredande? Var finns nytänkandet och utmaningarna?

I stort sett köper Pagrotsky den borgerliga skattepolitiken nästan rakt av. Jobbskatteavdragen går inte att avskaffa. Rutavdraget är här för att stanna. Förmögenhetsskatten och fastighetsskatten ska inte återinföras.

– Vi respekterar den realitet som råder här och nu, något annat vore inte ansvarsfullt, säger Leif Pagrotsky.

Det är defensivt och valtaktiskt. Målet är kortsiktigt, att försöka slå alliansen i valet om två år genom att inte kräva några stora förändringar. Det går naturligtvis inte att gå för fort fram, men S-politiken bör vara ett alternativ till alliansen.

Trianguleringen når nya höjder. Det ska traskas patrull med ett fuktat pekfinger i luften. Socialdemokraterna anklagar med rätta alliansen för att ha knyckt deras budgetförslag och gjort dem till sina egna. Men Pagrotsky gör ju i stort sett samma sak när det gäller skattepolitiken.

Visserligen säger han att det inte ska bli några fler jobbskatteavdrag, utan framtida skattesänkningar ska riktas till pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa. Det är en riktig ambition, men den räcker inte.

Att tävla med högern i ett skattesänkarrace är lönlöst. I stället bör Socialdemokraterna våga föra en diskussion om rättvisa och våra gemensamma liv på lite längre sikt.

Svenskarna blir allt äldre, och många friska år läggs till livet. Men behovet av sjukvård och äldreomsorg kommer att öka de kommande åren.

De offentliga utgifterna till äldreomsorgen har minskat de senaste åren. De måste tvärtom öka om välfärden inte ska bli en fråga för den privata plånboken.

Den gröna skatteväxlingen är en annan viktig framtidsfråga. Ska klimathotet kunna undanröjas krävs högre skatter på miljöskadliga transporter. När de utformas måste hänsyn tas till folket på landsbygden som är helt beroende av bil.

Pagrotskys utredning visar på en sorglig brist på självförtroende. Ändå visar undersökning efter undersökning att väljarna är beredda att betala mer i skatt om pengarna går till vård, skola och omsorg.

Tror inte Socialdemokraterna att medborgarna går att övertyga om värdet av att betala skatt? Eller tror de att väljarna har vant sig vid borgerlig politik och inte vill byta till något som är annorlunda? Då är det illa ställt med partiet.

Peter Franke

Annons
Annons
Annons