Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den moderata stoppklossen

/

Det finns många goda skäl att både höja taket i a-kassan och göra den obligatorisk. Tyvärr finns det dock ett parti i alliansregeringen som inte ens vill lyssna på argumenten.

Annons

A-kassan har blivit en allt mer besvärande fråga för alliansen. I valet 2006 lovade man att den skulle bli obligatorisk. Det blev den inte. I stället har de regelskärpningar som infördes 2007 inneburit att färre är berättigade till ersättning. Taket i a-kassan har dessutom inte höjts på tio år, vilket ytterligare bidragit till att urholka försäkringsskyddet.

I dag ersätter a-kassan maximalt 80 procent av en inkomst på 18 700 kronor. De som har högre månadslön än så – och de är många – får dock nöja sig med maxbeloppet, eventuellt i kombination med en egen tilläggsförsäkring.

Den gamla målsättningen att 80 procent ska ha rätt till 80 procent av lönen är i praktiken ett minne blott. I dag får endast en av tio arbetssökande en a-kassa som ger 80 procent av tidigare lön.

Samtidigt ökar behovet av ett fullgott omställningsskydd. Arbetslivet ter sig inte längre som förr. Få arbetstagare räknar numera med att få en guldklocka. Många väljer själva att byta arbetsplats, andra har inte något annat val än att byta jobb på den allt mer föränderliga arbetsmarknad, som uppkommit i globaliseringens spår.

De negativa konsekvenserna för vissa individer kan dock motverkas av en bra omställningsförsäkring. Det konstaterade nyligen Fredrik Sjöholm, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet under ett seminarium, arrangerat av stiftelsen Kristianstadspress och Folkpartiets partiprogramkommitté. Sjöholm är inte ensam om den åsikten. Det finns ett brett stöd för att a-kassan ska fungera som den är tänkt – ett tillfälligt omställningsstöd mellan två anställningar.

Inom alliansen finns dock en stoppkloss i form av Moderaterna i allmänhet och finansminister Anders Borg (M) i synnerhet. Moderaterna anser att en höjning av taket skulle få alltför negativa effekter. Det är långt ifrån alla som håller med – inte ens inom det egna partiet. I söndagens Agenda i SVT framkom det att till och med de moderata ledamöterna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen är med på att låta utreda en höjning av taket i a-kassan. Det är en utredning att välkomna. Frågan skulle ha utretts för länge sedan.

Ännu bättre vore det dock om man också vågade ta steget fullt ut och omvandla a-kassan till en obligatorisk socialförsäkring. Det är inte utan att det behövs. I dag saknar cirka en och en halv miljon svenskar eller en tredjedel av arbetskraften a-kassa. Samtidigt är de med och finansierar en stor del av a-kassan, som till stor del solidariskt bekostas av alla arbetstagare via arbetsgivarnas sociala avgifter.

Både försäkringstagarna och samhället har mycket att vinna på att de flesta kan räkna med 80 procent av inkomsten den dag de behöver nyttja sin a-kassa. Alliansen har all anledning att ompröva sin nuvarande linje.

Emma Wange

Annons
Annons
Annons