Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ta ansvar

/
  • Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jacomina Beertema (M) och landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) har få förslag att ta landstinget ur den nuvarande krisen.

Landstingsmajoriteten sitter i samma smet som sina företrädare. Men det är ingen ursäkt för en uppseendeväckande passivitet.

Annons

Den nuvarande blå majoriteten i landstinget har inte ett lättare uppdrag än sina företrädare, så den röda ledarsidan ska för en gångs skull sätta på sig silkesvantar – på ena handen - och säga att det är begripligt att landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd ser uppdraget att spara en bit över hundra miljoner kronor nästa år som omöjligt.

Men den andra, icke silkesbeklädda handen, är redo att skicka iväg en smocka. Det är inte under någon situation okej att fuska fram ett budgetförslag från nämnden i elfte timmen som "balanseras" endast genom att nämndens borgerliga majoritet begär ett omfattande pengatillskott vid nästa veckas budgetberedning.

Det är inte okej att stänga oppositionen ute från ett sådant sammanträde genom att boka in det med mindre än ett dygns varsel och, likt nämndens ordförande Jacomina Beertema (M) gjorde i P4 Västernorrland ursäkta sig med att det inte fanns några "tidsmarginaler att göra det på annat sätt.

För den som nu luras att tro att budgetberedningen i landstinget är lite som påsk som kan inträffa lite när som helst under våren, är det alltså inte så.

Beertema visste redan i fjol på ett ungefär när årets budgetberedning skulle äga rum och när hennes budget skulle behöva vara färdig. Dålig framförhållning är en usel ursäkt.

När borgarna satt i opposition under förra mandatperioden hade de inget överseende med Socialdemokraternas och Vänsterpartiets svårigheter att få ihop nedskärningarna, men de tycks inte ha lagt två fingrar i kors för att förbereda sig för att efter en valseger göra jobbet själva.

För nu sitter vi här igen, men en krisartad landstingsekonomi med politiskt ansvariga som har svårt för just den där ansvarsdelen.

Utöver skattehöjningen, som borgarna stödde under förra mandatperioden, har borgarna på egen hand dessutom höjt avgifterna sedan de tog makten. Det är på intäktsbiten de hittills helt vilar sin politik. För på utgiftssidan blir det inte mycket till förslag, oavsett vad man sa i opposition.

Och det här att aldrig på riktigt föreslå något har varit ett problem ända från början. Det är inte okej att, som tydligen blivit regel utan undantag under mandatperioden i hälso- och sjukvårdsnämnden, att strunta i att skicka ut beslutsunderlag till ledamöterna tillsammans med kallelsen och istället dela ut dem under sammanträdet. Ja, i de fall det funnits underlag alls.

Med såna rutiner hade det varit svårt att fatta genomtänkta beslut även i goda förhållanden. Att göra det i kristider, där budgetbesparingar ställer enorma krav på eftertänksamhet och analys, är det omöjligt.

I dagens tidning hänvisar landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) till att allt nu ska "knådas" och prioriteras vid budgetberedningen nästa vecka. Två dagars beredning ska då ersätta ett helt års uteblivet politiskt arbete.

Socialdemokraterna kan ha rätt; det kan vara läge att lägga ner hälso- och sjukvårdsnämnden. Besparingen i sammanträdesarvoden kan visa sig vara den enda besparing den politiska ledningen i så fall åstadkommer.

Annons
Annons
Annons