Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryt tystnaden

/
  • ”Från bögpest till tystnad”, heter en kampanj RFSL driver i sommar. Den sätter fingret på vad som hänt – istället för 1980-talets skräckreportage och krigsrubriker har det på 2000-talet istället blivit tyst om hiv och aids.

Även om hiv och aids har funnits i närmare trettio år är kunskapen låg och ämnet fortsatt tabubelagt.

Annons

1983, samma år som hivviruset upptäcktes, dök aids upp i Sverige. De första fallen hade konstaterats i USA två år tidigare. Sedan dess har nästan 10 000 fall av hiv rapporterats i Sverige. 2131 svenskar har avlidit.

”Från bögpest till tystnad”, heter en kampanj RFSL driver i sommar. Den sätter fingret på vad som hänt – istället för 1980-talets skräckreportage och krigsrubriker har det på 2000-talet istället blivit tyst om hiv och aids.

Ur det perspektivet kan Centerledaren Annie Lööfs förslag om att slopa karensreglerna för män som har sex med män och vill bli blodgivare uppfattas som positivt.

Men Lööfs utspel fick omgående kritik av RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund. Hon håller med Socialstyrelsen om att det behövs en karenstid. Förekomsten av hiv-viruset är 80 gånger högre bland män som har sex med män än hos befolkningen i sin helhet. Lööfs utspel framstod snabbt som välmenande men naivt, rentav okunnigt.

Vad man från politiskt håll däremot borde engagera sig i är de alarmerande siffrorna. 2011 stod gruppen män som har sex med män för 59 procent av virusöverföringen i Sverige. Det vore således rimligt att i hög utsträckning fokusera på den gruppen i det hivpreventiva arbetet.

På ett FN-toppmöte häromåret antogs en deklaration om hivprevention. Där slås fast att det preventiva arbetet ska anpassas till den epidemiologiska utvecklingen. Rimligt, kan tyckas. Självklart, rentav. Allt annat än anpassning till verkligheten är ju faktiskt att kasta pengar i sjön. Men i dagsläget satsar Sverige brett istället. Ambitionen att undvika hivspridning bland ”alla” låter förvisso sympatisk, men särskilt effektiv är den inte. RFSL föreslår riktade insatser bland migranter, människor som injicerar droger, män som har sex med män samt vissa utlandsresenärer.

Vad man från politiskt håll också borde oroa sig över är att de årliga anslagen till hivprevention, i faktiska tal, minskat med över 50 miljoner på 25 år. Det är också ett problem att alla som begär hivtest på exempelvis ungdomsmottagningar inte får det, eller att de tvingas tjata sig till det. Även till personer som inte tillhör en riskgrupp bör det vara självklart för vården att tillhandahålla den trygghet ett test innebär.

I dagarna kommer den första delen av Jonas Gardells romantrilogi om hiv och aids i Sverige. Med några få undantag har viruset annars lyst med sin frånvaro i svenska samtidsskildringar. Kanske är det en delförklaring till tystnaden. Då kan vi bara hoppas att den nu bryts, och övergår i en bred konstruktiv diskussion om hur hivpreventionen kan förbättras.

IDA THULIN

Annons
Annons
Annons