Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråttom med resecentrum

Annons
Tisdag 8 januari 2002Bråttom med resecentrum

När det nu diskuteras ett resecentrum vid Högakustenbrons södra fäste måste planerna verkställas snabbt.

Västernorrland vill bli ett framgångsrikt turistlän för att besöksnäringen ska ge länet möjligheter att utvecklas och växa, både ekonomiskt och befolkningsmässigt. Utan tvekan finns det stor potential för detta, särskilt i Ångermanland. Högakustenbron i sig har blivit ett turistmål sedan den invigdes i december 1997 och runt den med världsarvet Höga kusten finns sevärdheter med stora kvaliteter i alla kommuner.

Det är fyra år sedan bron invigdes och planerna på vad den skulle generera har varit vidlyftiga under de fyra åren. Hittills har det blivit en anläggning på Hornöberget. För att besökare ska ta sig till Ådalen krävs för det första att det finns tillgängliga kommunikationer. Idag är bilen nödvändig för enkel och bekväm resa. Länet är dock inte särskilt välkomnande mot de bilister som reser hit. Västernorrlands län har tre rastplatser som inte ens är särskilt väl utrustade. Gävleborgs län har 20 rastplatser längs sina större vägar och Jämtland har åtta. Budskapet i Västernorrland kan bara tolkas på ett sätt - stanna inte här utan åk vidare!

E 4 är en stor pulsåder för bil-, långtradar- och busstrafik. Väl fungerande rastplatser längs Europavägen innebär mycket bra möjligheter att informera om avstickare till intressanta besöksmål och sådana finns det alltså gott om. Alla som färdas längs en trafikpulsåder vet att där stannar man först när nöden så kräver eller för att bryta en högt uppdriven trafikrytm och få sträcka på benen. Påtvingade avbrott känns enbart irriterande.

Den del av E 4 som går genom Härnösand får knappast någon som inte redan bestämt sig för ett besök i staden att svänga in där. De som motsätter sig en dragning av den täta och tunga trafiken utanför tätorten bör tänka sig bättre för och ta reda på hur andra städer betett sig för att locka till sig besökare. Det sker oftast genom lockande utställningar i samband med välutrustade rastplatser där det också ofta finns någon form av näringsställe.

Det resecentrum vid Högakustenbrons södra landfäste som börjar ta form kan utvecklas till en sådan turistfälla, där såväl bilister som buss- och tågresenärer möts i en välkomnande och okomplicerad trafikmiljö. De här planerna bör inte förhalas i onödan. För två och ett halvt år sedan presenterades tjusiga ritningar över en rastplats med ett så kallat upplevelsecentrum vid brons södra ände. Mer än så blev det inte. Satsningen på samarbetet kring turismen, som skulle fördubbla antalet besökare inom två år, kom av sig.

Den här gången får man hoppas att inblandade parter inser det nödvändiga i att planerna förverkligas. Ska Höga kusten dra till sig besökare är en förutsättning att de kan resa dit enkelt och smärtfritt, vare sig det blir möjligt med direkta allmänna kommunikationer eller sker med privata fordon.Dilemma

Vänsterpartisten som inte fick vara med partiet eftersom han medverkade i porrfilmer, Göran Eurenius, vill komma in i värmen igen och har lämnat filmbranschen. Nu vänder han sig till partikongressen, som hålls i veckan, och begär att få tillbaka sitt medlemskap. Det var en oenig partistyrelse som stängde honom ute, bland annat för att hans agerande var ett "grundskott" mot partiets feministiska ideologi.

Nu när könskampen ska bli hårt markerad i partiprogrammet har förstås Göran Eurenius problem inte blivit enklare att lösa. Partiledaren Gudrun Schyman har dock inget emot att han kommer tillbaka; hon ville inte utesluta honom heller, bara att han skulle lämna sina förtroendeuppdrag.

Men Göran Eurenius höll fast vid sin plats i Härryda kommunfullmäktige och han ämnar inte göra någon avbön. Intressant dilemma för feministen Gudrun Schyman och vänsterpartiet.
Annons
Annons
Annons