Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra men snål budget

/
  • Magdalena Andersson håller lite för hårt i plånboken när Socialdemokraterna lägger sin budgetmotion. Men det hon lägger pengarna på är helt rätt.

Man kan dra slutsatsen av märkbart upprörda moderater att Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, hittat rätt med den socialdemokratiska budgetmotionen.

Annons

Rättvisereformer som barnbidragshöjning, a-kasseavgiftssänkning, bättre a-kassa, bättre sjukförsäkring och vid sidan av det reformer för jobb.

En socialdemokratisk budget ska göra moderater förbannade. Det är när de nickar instämmande vänstersympatisörer ska vara oroliga.

Sedan kan man förstås tycka att överdrifterna när Anders Borg kallar socialdemokraternas förslag att sänka bolagsskatten för en ”skattehöjning i miljardklass” då S inte vill sänka lika mycket som regeringen vill, blir lite fåniga.

Helt korrekt däremot är att Socialdemokraterna vill betala sina traditionellt röda reformer med pengarna från borgarnas misslyckade halvering av dels arbetsgivaravgifterna för alla under 26 – oavsett om de redan har ett jobb eller inte – och dels krogmomsen.

”Hur ska högre skatt leda till fler jobb för unga?” blev förstås det massiva borgerliga budskapet igår.

Det ska det inte. Det är inte återställandet av krogmomsen som skapar förutsättningar för jobb utan var pengarna används istället.

S byter de 19,6 miljarderna borgarna låter detta kosta årligen utan någon mätbar positiv effekt på ungdomsarbetslösheten – mot riktade satsningar på unga arbetslösa: utbildningskontrakt, yrkesintroduktioner med kollektivavtalsenliga löner, utbildning i bristyrken.

Om en åtgärd är tänkt att bekämpa arbetslösheten inom en viss grupp kostar mer än 14 miljarder per år borde en regering efter nästan 43 satsade miljarder utan någon effekt på arbetslösheten inom den utvalda gruppen, byta spår.

Men icke, regeringen känner sig helnöjd med att ”fler” arbetar i dag än för sex år sedan, även om det endast har sin förklaring i att folkmängden under samma period ökat med mer än 400 000 personer.

Ska man ändå ha någon invändning emot Socialdemokraternas budgetmotion så är det att man håller lite för mycket i plånboken. Det är i tider av överflöd man sparar i ladorna, inte i kristider. Att lägga en stram budget nu är inte optimalt.

Att regeringen för att få ihop sin budget måste låna pengar för att betala sina satsningar är inte nödvändigtvis fel, som Magdalena Andersson menar. Felet ligger i att de använder de lånade pengarna till helt fel satsningar.

Annons
Annons
Annons