Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med stupstocken

/
  • Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) trixar med siffrorna och skönmålar verkligheten som de utförsäkrade lever i.

De sjuka har bidragit till att Anders Borg kan skryta med att ha ordning på statens finanser. Men priset för dem har varit högt, ekonomiskt och socialt.

Annons

Trixandet med siffror tilltar i det politiska spelet, och regeringen går före med dåligt exempel. En av de värsta kålsuparna är socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Han hävdar att bara 1-2 procent av de som har utförsäkrats har blivit beroende av socialbidrag. Siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar däremot att det handlar om ungefär tio procent.

Lika falsk är Kristerssons tolkning av siffrorna för hur många av de som utförsäkrats som har fått jobb. Han säger att det är 3 500 personer, men LO-ekonomen Kjell Rautio har tittat närmare på siffrorna. Slutsatsen är att bara 1 735 har sysselsättning, de flesta av dem med subventionerad lön.

Kristersson läser statistiken som fan läser Bibeln. Han försvarar också försämringen av sjukförsäkringen, som brutalt slänger ut långtidssjuka ur trygghetssystemen.

Ingen blir friskare av att det finns en stupstock i form av en bestämd tidsgräns. Det är i stället omänskligt att svårt sjuka tvingas till Arbetsförmedlingen och att tiotusentals människor sedan blir utförsäkrade.

Löntagarna betalar in en hög premie för en försäkring som blir allt sämre. Överskottet i socialförsäkringssystemet 2010 var 45 miljarder kronor, enligt en rapport från Folksam.

Lägg därtill ett överskott i arbetslöshetsförsäkringen på 23 miljarder kronor, så har finansdepartementet fått in rejält med pengar till de flesta av sina skattesänkningar.

De sjuka har därmed bidragit till att Anders Borg kan skryta med att ha ordning på statens finanser. De som inte klarar att jobba har fått betala ett högt pris för det, ekonomiskt och socialt.

Regeringen har även använt pengarna till att betala av på statsskulden. Nu läggs ytterligare 16 miljarder kronor på att sänka bolagsskatten, i from förhoppning om att något internationellt storbolag ska lägga sitt huvudkontor i Sverige.

Under tiden kastas ännu fler sjuka människor ut i förnedrande otrygghet. Senast i raden är 40-årige Payam Nazerian i Hässelby. Han hade ett framgångsrikt taxiföretag med 60 anställda.

Nu har han svåra smärtor efter en misslyckad diskbråcksoperation. Han har panikångest och en aggressiv tjocktarmscancer. Enligt läkarna har han små chanser att överleva.

Försäkringskassan vägrar dock ge honom sjukersättning. Hans öde blir för alliansen i stället en positiv siffra i statistiken, en statistik som regeringen dessutom vill göra bättre än den verkligen är.

Anders Borg får dock se upp. Den hårda rehabiliteringskedjan fungerar inte som alliansen hade tänkt.

Nu stiger återigen sjuktalen och är snart lika höga som de var 2008. Människor är skörare än vad Moderaterna tror. Några planer på att ta bort stupstocken har dock inte Fredrik Reinfeldt.

Sjukförsäkringen blir en tung valfråga 2014. Det är bra. Ett stelt och omänskligt system måste bytas mot något betydligt mer humant.

Peter Franke

Annons
Annons
Annons