Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja uppifrån, Åkesson

/
  • Kommer Jimmie Åkesson (till höger) att be partisekreterare Björn Söder lämna partiet nu när Sverigedemokraterna inför nolltolerans mot rasister?

Sverigedemokraterna ska slänga ut rasisterna ur partiet. Innebär det att flera av partiets ledande företrädare nu måste lämna SD?

Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmanar rasister att lämna partiet frivilligt. "Vi måste uppifrån sätta ned foten", säger han till nyhetsbyrån TT.

Så försöker SD sätta bilden av en ansvarstagande partiledare, som varken vill se rasister eller extremister i sina led.

Den bilden tjänar flera syften. För det första stärker den Jimmie Åkesson. För det andra bidrar den till föreställningen om SD som ett parti som gjort en resa, från rasism till något slags sund och rimlig "invandringskritik". För det tredje kommer SD kunna påminna om det här brevet, nästa gång en partiföreträdare säger något olämpligt. Då kan Åkesson säga till journalisterna: "Som ni kanske minns skickade jag i oktober 2012 ett brev till våra medlemmar."

Men: hade Åkesson verkligen velat bli av med partiets rasister borde han börja i riksdagsgruppen, med personer som Kent Ekeroth och Björn Söder.

Istället: e-post till gräsrötterna.

"Enligt en granskning av SR nekas zigenare att hyra bil vid flera bensinmackar i landet. Det kanske finns en anledning till att de nekas? I stället skriks det som vanligt i Sverige om diskriminering", skrev Björn Söder på Facebook häromveckan. När Sverige vann Schlager-EM med Loreens Euphoria frågade Söder på Facebook: "Sverige?"

Kent Ekeroth å sin sida argumenterar för invandringsstopp från muslimska länder, en informationskampanj om "islam och dess brott mot mänskligheten" och ett förbud mot muslimska friskolor. Han pekar alltså inte ut militanta extremister, utan religionen islam. Han vill inte att muslimer ska få invandra till Sverige. Och just muslimska friskolor, dem vill Ekeroth avskaffa.

Ingenting skulle sända en tydligare signal om att Jimmie Åkesson vill rensa ut rasism och extremism, än en offentlig begäran om att riksdagsledamöterna Söder och Ekeroth ska lämna partiet. Någon sådan kommer vi knappast få se. Inte heller kommer vi få höra någon avbön för de senaste årens tydliga rasism i partiets och Åkessons egna utspel.

Vad säger Åkesson exempelvis om partiets kampanjfilm från valrörelsen 2010? Där ställs en svensk pensionär med rullator mot burkaklädda kvinnor med barnvagn. Valet sägs stå mellan "invandringsbroms" och "pensionsbroms". Bildspråket är tydligt: burkaklädda kvinnor fyller Sverige med små muslimska barn, som kostar stora pengar.

I september 2009 skrev Jimmie Åkesson i Aftonbladet att den muslimska befolkningsökningen i Sverige är "vårt största utländska hot sedan andra världskriget". Han varnar för "massinvandring" och "höga födelsetal". Liksom i kampanjfilmen från 2010 är de muslimska spädbarnen alltså ett hot mot svensk välfärd.

Jimmie Åkessons budskap är tydligt: det är okej att skrämma väljarna med spädbarn, men skriva dumheter på Facebook får man bara göra om man sitter i riksdagen.

Ida Thulin

Annons
Annons
Annons