Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att lösa samtidens problem

/
  • Att fler väljare säger sig inte se skillnad på socialdemokratisk och moderat politik gynnar bara de senare. Och det saknas inte politiska frågor för Löven att tydliggöra skillnaderna i.

Det påstås allt oftare att det inte märks någon skillnad mellan moderat och socialdemokratisk politik. Det stämmer inte, men Socialdemokraterna skulle gynnas av att göra skillnaderna tydligare.

Annons

– Egentligen är det ingen större skillnad mellan Moderaternas och Socialdemokraternas politik.

Påståendet hörs numera då och då.

Onekligen ett tecken på att det politiska landskapet förändrats rejält på senare år.

Moderaternas stöld av begreppet arbetslinjen var bara början på en utsuddning av tidigare skarpa gränser. Det senaste exemplet är regeringens kopiering av socialdemokratiska profilområden i budgetpropositionen.

Trots likalydande slagord är skillnaden mellan höger och vänster förstås fortfarande i högsta grad giltig. Och att tydliggöra den skillnaden blir allt viktigare.

Målet för ett samhällsomdanande socialdemokratiskt parti är ju att formulera svar på tidens problem, diskutera och föreslå lösningar på de frågor som upplevs som angelägna för medborgarna.

Tyvärr finns en tendens att följa minsta motståndets lag, att välja populära frågor som kan ge omedelbar valframgång.

Det är mänskligt. Men jag tror att Socialdemokraterna har mycket att vinna på att också driva några av de svåra frågorna.

Dessvärre finns det ganska gott om sådana, frågor som snurrat runt i den politiska debatten utan att få en lösning.

En av dem är en arbetslöshetsförsäkring som ger alla medborgare en rimlig trygghet om de förlorar jobbet.

Jag vet - det är att bjuda in kritik från alliansen för att vara ett bidragsparti. Jag vet också att fackliga organisationer har mycket bestämda åsikter, som gör frågan extra besvärlig.

Men i en värld där förändringarna sker i allt snabbare takt, där nästan alla riskerar att någon gång förlora jobbet, är en allomfattande arbetslöshetsförsäkring en central trygghetsreform.

Alliansen pratar om en obligatorisk a-kassa men har inte åstadkommit ett dugg på sina sex år vid makten. Något förslag väntas heller inte till 2014 års val

Samtidigt står i dag drygt 1 miljon människor i Sverige utan inkomstrelaterad a-kassa. 200 000 arbetslösa får ingen a-kassa alls utan måste söka socialbidrag. I genomsnitt erhåller de arbetslösa bara 50 procent av sin tidigare inkomst i a-kassa.

Mycket behöver alltså rättas till och Socialdemokraterna har lagt förslag beträffande en del av detta.

Men partiet borde ta det större greppet och försöka formulera principerna för en modern heltäckande arbetslöshetsförsäkring och driva frågan i valrörelsen.

När Socialdemokraterna ändå är i farten borde man också lösa den närliggande frågan om hur alla ska kunna utveckla sin kompetens kontinuerligt, det som slagordsmässigt kallas för ”det livslånga lärandet”. I dag fördelas resurserna ojämnt och orättvist.

Det här är två exempel på frågor där Socialdemokraterna skulle kunna skillnaden mellan höger och vänster tydligare.

Det var genom att formulera lösningar på samtidens problem som partiet blev samhällsbärande under 1900-talet. Genom att göra samma sak nu kan man bli det igen.

Peeter-Jaan Kask

Annons
Annons
Annons