Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antroposoferna gör att läkarna slutar prata

Han hanterade vaccinationen som en hel karl. Han vrålade "aj", grät, pekade intensivt på plåstret på axeln och sa "däj, däj" på ett uppfordrande sätt som antydde att vi helt hade missat att läkaren just satt en spruta i en av hans armar.
Men min 1,5 år gamle son kan vara lugn; hans mor och jag är alltid på plats då det är dags för vaccination. Och vi oroar oss halvt fördärvade före, under och efter läkarbesöket.

Annons

När min dotter, som nyligen fyllde fyra år, var sex månader gammal fick hon kramper. Ordentliga kramper. En kväll på akuten förvandlades till övernattning på barnkliniken och därefter flera dagar med undersökningar som skulle utesluta, eller bekräfta, den ena otäcka sjukdomen efter den andra. Det pratades om tumörer, hjärnskador och epilepsi, och för varje undersökning blev tankarna bara fler och mörkare.

Den pedagogiske barnneurologen gav mig och min fru "Google-förbud" med motiveringen att vi endast skulle bli för nedslagna av att själva leta efter tänkbara diagnoser. Om ni vill veta hur många allvarliga sjukdomar det finns där kramper i nacken och sidan är ett av symptomen har jag hela listan.

Till slut, efter att sjukdom efter sjukdom avfärdats, ringades problemet in. Det var, troligtvis, vaccinationen. Helt säkra var inte läkarna, men den spruta som min dotter fått någon vecka tidigare pekades ut som en möjlig bov i dramat.

Att barn får feber och har ont efter en vaccination är inget ovanligt, men min dotter reagerade tydligen extra starkt på något i vaccinet, med kramper som följd. Hennes lillebror har fått samma reaktioner efter sprutorna, dock inte lika kraftiga som storasysters. Deras vaccinationsprogram har därför specialanpassats och nu delas sprutorna upp på fler tillfällen. Samtalen med Läkemedelsverket har varit många.

Nu önskar jag att jag kunde säga att den medicinska personal som ansvarat för vaccinationerna har intresserat sig för det här och verkligen försökt gå till botten med varför vissa vaccin kanske framkallar kramper. Vissa personer har gjort det, bland annat flera sköterskor som engagerat sig i att försöka skapa ett så bra vaccinationsprogram som möjligt, men sedan har vi läkarna…

Efter att min son slutat gråta och skrika "däj, däj" – och istället intresserat sig för den lilla leksaksbilen som stod i undersökningsrummet – hade jag och min fru ett långt, och väldigt givande, samtal med läkaren. Vi blev glatt överraskade. Det var det första samtal som varat mer än 30 sekunder med någon läkare som satt sprutor i mina barn.

Varje gång vi försökt prata om vaccinationer med läkarna de senaste 3,5 åren har vi nämligen kunnat se hur varningsklockorna börjat ringa i deras huvuden och hur de tyst, inombords, skrikit "Hjälp, antroposofer!".

Nej, vi är inte antroposofer. Vi har aldrig varit det och kommer aldrig att bli det heller. Faktum är att få personer får mitt blodtryck att rusa i höjden som antroposoferna nere i Järna. Deras vägran att vaccinera sina barn – av anledningar som i bästa fall kan beskrivas som flummiga och i värsta fall rent idiotiska – har gjort att vi nu har en liten röda hund-koloni i närheten av huvudstaden. Grattis! Priset för årets mest osolidariska handling går utan tvekan till det spruträdda gänget i Järna som inte förstått att en poäng med vaccinationer faktiskt är att inte bara ett barn blir vaccinerat utan att alla blir det.

Antroposoferna har också gjort det svårt för mig att ha ett vettigt samtal om vaccinationer med mina barns läkare.

Jag vill att mina barn ska vaccineras, både för deras egen skull och för andras. Om jag hade sagt nej till exempelvis röda hund-vaccination för min dotter, och någon annan sedan hade blivit smittad på grund av henne… Ja, jag tror att jag aldrig skulle sluta skämmas.

Jag vill dock kunna prata om vaccinering, om olika typer av vaccin och eventuella bieffekter, och få mer och bättre information om vad det är i sprutorna som sätts i benen och armarna på mina barn.

Att antroposoferna sett till att vi återigen får röda hund-epidemier i landet är illa nog.

Men att de också skrämt slag på läkarkåren så att våra legitimerade medicinare får tunghäfta så fort någon förälder säger något annat än "tack så mycket, då ses vi nästa gång" när vaccinet administrerats, det gör det hela ännu värre.

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons