Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra får ta ansvar

/
  • Skulderna som Övik Energi dragit på sig kommer att kosta skattebetalarna i Örnsköldsvik.

Annons

När kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) i en debattartikel tidigare den här månaden skulle bemöta ett antal insändare kring det ekonomiska läget i Örnsköldsvik valde hon rubriken "Det händer mycket positivt i Örnsköldsvik". Därefter följde ännu en Söderströmsk verklighetsbeskrivning där de stora problemen tonades ned medan självklarheter – som att Örnsköldsviks kommun "har både tillgångar och skulder" – i stället bereddes utrymme. Elvy Söderström (S) vill nämligen få det att låta som att det ekonomiska debaclet i Övik Energi inte kommer att få några större ekonomiska konsekvenser för Örnsköldsviks kommun och dess invånare.

Visst har Söderström rätt i att det finns ljuspunkter. Personalen i kommunens verksamheter lyckas skapa service som överlag håller god kvalitet och de allra flesta som kommer i kontakt med kommunen är nöjda. Kommunens nya internbank har dessutom, genom att identifiera och lösa onödiga skulder, fått ned den totala belåningen något.

Men de mörka molnen över Örnsköldsvik blir inte mindre för det. Tyvärr har en enskild verksamhet tillåtits att dra på sig så stora skulder att allt annat hamnar i skuggan. De dryga tre miljarder kronor som Övik Energi har ansamlat i skulder är mer än kostnaden för hela kommunens verksamhet under ett år – 5 000 anställda, skolor, äldreboenden, etcetera.

Det är milt uttryckt väldigt mycket pengar.

Övik Energi är inget litet misslyckande. Det är ett misslyckande som uppmärksammats i hela Sverige. Det är ett misslyckande som fått Svensk kommunrating att sänka Örnsköldsviks väl godkända betyg (B) till det allra lägsta (D). Hans Jensevik, vd för Svensk kommunrating, menar att det krävs en ökning av avbetalningarna med 75 miljoner per år i 20 år (!) för att Örnsköldsvik ska komma i fråga för högsta betyg (A) vad gäller skuldbörda. Och ja, det ekonomiska debaclet är så stort att Jensevik till och med kallar Örnsköldsvik för en "Greklandskommun"...

Elvy Söderströms mantra om att det var "klokt" att investera i en "grön omställning" är det få som vill stämma in i. I takt med att notan för Övik Energi ska betalas kommer det att skäras i just de verksamheter som utgör de ljuspunkter Söderström vill att de boende i Örnsköldsvik ska fokusera på. Samtidigt kommer skatten att behöva höjas ytterligare.

Söderström vill dock inte prata om varifrån pengarna till de närmaste årtiondenas räntebetalningar och amorteringar ska tas. Hon vill inte heller prata om att Övik Energis dåliga ekonomi så klart får konsekvenser för barngruppernas storlek i förskolan, lärartätheten i skolorna och kvaliteten på den omsorg som kommunens äldre kommer att få.

Det handlar inte om att kommunledningen inte vet eller förstår. Nej, Elvy Söderström (S) är en skicklig och rutinerad politiker som styrt Örnsköldsvik sedan mitten av 90-talet. Men Söderström vill inte att läget ska framstå som fullt så illa som det faktiskt är.

Kommunalrådet säger själv i ÖA den 8 augusti att det är kämpigt att "klara budgetramarna" och berättar att åtta miljoner kronor skall sparas i humanistiska nämndens verksamhet.

Och ansvaret då?

Ingen tvingade Elvy Söderström och den socialdemokratiska majoriteten till satsningarna i Övik Energi. Några som däremot tvingas betala är de boende i Örnsköldsvik som under lång tid kommer att känna av detta misslyckande.

Och varken ansvaret eller skuldbördan försvinner, trots kommunalrådets försök att få alla att tänka på något annat.

Gabriel Ehrling

Anders Rönmark

Annons
Annons
Annons