Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt är bättre än Fas 3

/
  • Fas 3 ska väck, sa Ylva Johansson (till höger) när Socialdemokraterna presenterade satsningar ur sin budgetmotion.

Fas 3 är regeringens största politiska misstag. Ändå tycks de resonera, för att travestera gamla finansministern Feldt: ”Tredje fasen är ett jävla skit, men nu har vi baxat den ända hit.”

Annons

När Socialdemokraterna kallade till presskonferens och uppgav att Ylva Johansson, partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, skulle vara med var utspelet förväntat. Och oerhört efterlängtat.

Socialdemokraterna kommer i sitt budgetförslag, som presenteras i sin helhet inom kort, att kasta ut Fas 3 och ersätta den med något som faktiskt på riktigt kan liknas vid en jobb- och utvecklingsgaranti även för långtidsarbetslösa.

– Fas 3 är en tragisk återvändsgränd för dem som har hamnat där, menade S-ledaren Stefan Löfven och Ylva Johansson lovade ” riktiga jobb och riktig utbildning”.

Den som regeringen just nu administrerar i Fas 3 är på sin höjd en förvaringsplats för 30 000 vuxna människor som regeringen betalar företag 135 miljoner kronor i månaden för att inhysa.

En sista fas som bara 15 procent lämnar för ett jobb eller för utbildning. Resten sitter kvar där de sitter med en ersättning som till slut utgörs av socialbidrag, ett bidrag som för vissa är lägre än de 5000 kronor per arbetslös företagen får.

Socialdemokraterna vill något annat. De vill något mer. De vill tillbaka till den beprövade arbetsmarknadspolitik som faktiskt fungerar: utbildning, både arbetsmarknadsutbildningar för att möta efterfrågan och inläsning av gymnasieexamen och subventionerade anställningar.

När det gällde förslaget om subventionerade anställningar, som S föreslår ska höjas från dagens 85 procent av lönekostnaden till 100 procent för kommuner och landsting, fick det ett kyligt mottagande av arbetsmarknadsministern.

Hillevi Engström (M), som väl är den enda moderat som fortfarande försöker sig på att offentligt måla upp Fas 3 som en succé, fnös åt att S tror att skillnaden i subvention ska spela så stor roll.

Men om alternativet är Fas 3, där arbetsgivaraen inte bara slipper att betala lön överhuvudtaget utan dessutom för 5000 kronor i bidrag per person i månaden, måste subventionsgraden upp. Frågan är om ens 100 procent räcker.

Samtidigt är forskningen solklar: arbetslösa som får jobb med anställningsstöd har betydligt bättre chans på arbetsmarknaden än de i åtgärder som inte liknar ett vanligt jobb.

De två miljarder Socialdemokraterna menar att det skulle kosta att ge 30 000 arbetslösa en väg bort från arbetsmarknadens soptipp är verkligen ett billigt pris att betala bara för ett återställt människovärde.

Annons
Annons
Annons