Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens beprövade recept

/
  • Räkna med att de fyra borgerliga partiledarna kommer att hålla fler gemensamma presskonferenser den närmaste tiden...

I går var det pengar till gruvor. I tisdags var det pengar för att få unga i arbete.

Annons

I tisdags avslöjade regeringen att man satsar åtta miljarder kronor på att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det är mycket pengar, men bara om man ser till totalsumman under alla de år som satsningarna gäller. Per år rör det sig som mest om drygt två miljarder, och i stort sett är alla nysatsningar tidsbegränsade.

Det är tydligt att alliansen vill undvika att framstå som passiv inför den höga ungdomsarbetslösheten. Redan nu dras stridslinjerna upp inför 2014 års valrörelser, och en upplivad socialdemokrati kan inte tillåtas ta initiativet. Medlen för att få unga i jobb framstår dock bitvis som förvillande lika traditionell socialdemokratisk politik: fler platser på komvux, högskola och folkhögskola.

Det betyder inte att förslagen är fel. Som näringsminister Annie Lööf (C) påpekade ropar företagen efter mer kompetent arbetskraft. Visserligen kan man, som utbildningsminister Jan Björklund (FP), insistera på att det inte finns något egenvärde i att erbjuda ungdomar utbildningar som de inte slutför – till exempel yrkesprogram som ger högskolebehörighet – men att höja kompetensnivån i svensk arbetskraft är det enda rätta både för ungdomarna och för svensk ekonomi på sikt.

En form av extra nystartsjobb införs, där arbetsgivarna får betalt med dubbla arbetsgivaravgiften för att anställa ungdomar som har varit arbetslösa i mer än ett år. Vänstern kommer att påstå att regeringen därmed subventionerar kapitalet med billig arbetskraft, men företagen behöver också kompenseras för den risk det innebär att ta sig an någon som står mycket långt från arbetsmarknaden.

Tidigare skulle många av de utbildningsinsatser som nu föreslås skötts i Arbetsförmedlingens regi, men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) påpekade noga att det är det ordinarie utbildningsväsendet som ska tas i anspråk. Räkna med ännu en statistikdebatt, där oppositionen kommer att anklaga alliansen för att putsa till siffrorna genom att sätta ungdomarna i utbildning istället för hos arbetsförmedlingen.

Samtidigt kan Stefan Löfven känna sig till freds med att Socialdemokraterna börjar göra avtryck i debatten. Att bara sänka kostnader för företag som anställer ungdomar räcker inte om inte de unga kan utföra de kvalificerade jobb som finns i ett samhälle som det svenska. Här står utbildningsministerns krav på kunskap i skolan och yrkesrelevanta utbildningar inte i motsättning mot oppositionsledarens vilja att utbilda bort arbetslösheten.

Regeringens tidsbegränsade satsningar ska ses som en brandkårsutryckning för att få bukt med en politiskt besvärande ungdomsarbetslöshet. På sikt är det varaktiga reformer i skolan och på arbetsmarknaden som får unga i jobb.

David Ekstrand

Annons
Annons
Annons