Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk - för vem?

Annons

Av den debatt som förs i såväl tidningar som radio och TV framgår klart att det finns både förespråkare och motståndare till vindkraftverk.

Förespråkare för vindkraftverk framstår oftast att vara dels människor som tjänar pengar på vindkraftverken (tillverkare, byggare och de som säljer eller upplåter mark där vindkraftverken skall placeras), dels politiker som på något sätt vill visa sig framåtskridande och sätta ett fotavtryck i framtiden.

Motståndare är oftast enskilda människor som på ett eller annat sätt blir negativt drabbade av vindkraftsetableringar.

Av detta förstår var och en att förutsättningarna i debatten, är ” ganska” ojämna.

Förespråkarna förfogar över oslagbara resurser att föra debatten både professionellt och under lång tid. Kommunpolitiker i beslutsfattande ställning och företag med stora ekonomiska resurser som har möjlighet att använda professionella debattörer och lobbyister för att påverka markägare, politiker och ickedrabbade kommuninvånare.

Jag som enkel kommuninvånare kommer inte i närheten av dessa resurser.

Jag som blir negativt drabbad har inga som helst möjligheter att göra min stämma hörd på samma sätt som förespråkarna.

Det är jag som valde min lilla stuga därför att platsen var fantastisk för mig. Det var natur och det var lugn och ro. Jag kunde titta ut över sjön när jag åt frukost och njuta av sommarmorgonen utan att bilden stördes av snurrande propellrar. På kvällarna kunde jag höra suset från granarna och smålommens skrik, utan ett dovt vroom - vroom - vroom från vindkraftverken. På nätterna kunde jag drömma mig bort i stjärnhimmeln utan röda lampor i mitt blickfång.

Jag är redan drabbad och ser dagligen vingarna snurra. Hör till och från det dova vrooom – vroom – vroom, och på kvällarna ser jag de röda lamporna,

Jag som renoverat och byggt till min lilla stuga för de pengar jag kunnat ta av min lön, och nu får se värdet på stugan sjunka. Kanske stugan är det enda som jag lämnar ifrån mig till nästa generation, mitt arv.

Nu vill en entreprenör bygga ännu fler vindkraftverk inom mitt synfält och inom mitt hörselområde, så jag undrar -

Hur skall jag bli hörd? Hur skall jag bli förstådd i, att det som inte framstår som viktigt för en annan människa, kan vara otroligt viktigt för mig? Hur skall jag bära mig åt för att mina synpunkter bedömas som viktiga, och inte negligeras? Vem för min talan?

Jag har varken pengar eller är beslutsfattande politiker. Jag är bara en kommuninvånare i Ytterskog, som redan blivit drabbad och tycker att det räcker med det!

Janne

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons