Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft

Annons

Vålångerbo skrev under ordet fritt för en tid sedan att Ingen hänsyn tas till oss boende när det gäller byggande av vindkraften i Härnösand. Även Sveriges största och Norrlands största näring (Turism) delar denna uppfattning. 

Detta bevisades när Härnösands kommuns kommunfullmäktige med flertalet okunniga politiker struntar i oss boende i Härnösand och vill göra Härnösands natur till ett industriområde. Inte så konstigt när det gäller kommunalrådets inställning. Han flyttade ju en gång i tiden till Härnösand för att det fanns ett Vindkraftverk på toppen av Vårdkasen.  Att (S) röstar för en sådan utbyggnad är därför inte förvånande. Däremot att miljöpartiet (MP), KD och centern (C) vill förstöra vår natur förvånar dock undertecknad som alltid kämpat för miljön. Inte minst med bakgrund av att jag själv som ung var anställd, som tjänsteman hos Vattenfall, och var med och förstörde Ångermanälven. Därigenom påbörjades en utflyttning av Norrlands Inland, som saknar motstycke. Den stora näringen var efter kriget skogs- och malmindustrin, men redan då kom turister upp till Norrland för att titta på alla dess forsar och vattenfall. Allt detta förstördes under 50-talet. Utflyttningen från Norrland betydde att dess ungdomar (även jag) flyttade till södra Sverige för att få arbete. Främst inom industrin som, numera med facit i hand, inte behöver så många arbetare.

Vi och de flesta av oss som flyttat till Härnösand är för att det varit en vacker plats. Runt centrum fanns goda möjligheter till naturliv.  Vintertid skidåkning både på längd och utför på gångavstånd från centrum. KA5 spåret är nu sedan många år förstört av försvarsmakten. Ett spår som kunde och drog skidåkande turister till Härnösand. Slalombacken med Vindkraftverk på toppen, som genom iskast, visade sig livsfarligt. Avspärrningarna 300 m runt verket, som Vesta menade skulle finnas, har ännu ej byggts. Det beslöts att vindkraftverket inte fick köras när det fanns folk i backen. Brännans Alpina fick inte köra pistmaskin när vindkraftverket snurrade på grund av risk för skador på pistmaskinen! Under vindkraftverket har skidspår pistats, men denna slinga avstod många med mig att inte åka av rädslan för iskast. För i slalombacken har de flesta hjälm men inte i längdspåren. Att belysningen inte fungerar på Vårdkasens spår spelar idag kanske mindre roll, eftersom vem vill åka skidor på ett industriområde?  Mina senaste besök på Vårdkasen i sommar har varit med små grupper från Israel, Tyskland och Italien. Vid samtliga tillfällen har hissen till utsiktstornet ej fungerat tillfredsställande. Gissa vad de tyckte om Vindkraftverken? Härnösands politiker måste tänka om. Det glädjer att några partier har förstått detta. Det rör sig om våra barns framtid!

Berndt Lundqvist

Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons