Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrlänningar kan öka sin pension med tusentals kronor

Annons

Omkring 17 100 privatanställda tjänstemän i Västernorrland tycker inte att de får tillräcklig information om tjänstepensionen från sin arbetsgivare. Tjänstepensionens dag den 27 september är ett utmärkt tillfälle för arbetsgivarna att lyfta tjänstepensionen och öka kunskapen hos de anställda.

Fyra av tio privatanställda tjänstemän tycker att de får tillräcklig information från arbetsgivaren om tjänstepensionen ITP, enligt en ny undersökning som tjänstepensionsföretaget Collectum har låtit göra. En majoritet av tjänstemännen, 54 procent, tycker att informationen inte är tillräcklig. En anledning kan vara att majoriteten av arbetsgivarna, 55 procent, sällan eller aldrig tar upp tjänstepensionen när de pratar med personalen om lön och förmåner.

För att de anställda ska kunna fatta beslut kring sin tjänstepension – oavsett om de har långt kvar till pensionen eller inte – behövs kunskap. Arbetsgivarna, som träffar de anställda varje dag, har en viktig uppgift att fylla.

För tjänstemännen i Västernorrland innebär tjänstepensionen i genomsnitt 4 900 kronor i månaden, att lägga till den allmänna pensionen som för de flesta ligger omkring 11 000 kronor i månaden. För många västernorrlänningar skulle tjänstepensionen kunna vara högre.

Ett exempel är att många, utan att veta om det, har sina pensionspengar placerade i fonder med höga avgifter som riskerar att gröpa ur det belopp som ska betalas ut efter pensionsdagen. Att flytta sitt redan intjänade pensionskapital till ett sparande med låga avgifter kan öka den framtida pensionen med många hundralappar varje månad.

Ett annat exempel är återbetalningsskyddet som innebär att tjänstepensionen går till de närmaste när man dör. Att ha återbetalningsskydd under tiden fram till pensionsåldern påverkar inte värdet av den framtida pensionen nämnvärt, men är en trygghet för familjen. Sedan kan man senast vid pensioneringen överväga att ta bort återbetalningsskyddet, eftersom det kan öka pensionen med upp till 20 procent.

Arbetsgivarna har också mycket att vinna på att informera om tjänstepensionen. Enligt en undersökning Collectum lät göra tidigare i år är tjänstepensionen den populäraste anställningsförmånen och rankas högre av de anställda än både friskvård och bonusprogram.

En 25-årig tjänsteman med en månadslön på 25 000 kronor kan räkna med att ha sparat ihop 3,2 miljoner kronor i tjänstepension den dagen han eller hon pensioneras. Att de anställda får kännedom om hur stora summor det rör sig om bidrar till en positiv bild av företaget de arbetar för.

Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Den 27 september infaller Tjänstepensionens dag. Ett bättre tillfälle finns knappt för Västernorrlands arbetsgivare att informera sina anställda om deras tjänstepension.

Jenny Jeppsson, informationschef, Collectum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons