Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinniga hastighetssänkningar

/

Konstigt att behöva köra långsammare nu än för 40-50 år sedan, enligt insändarskribenten.

Annons

Nu är Trafikverket ute igen och vill ha nya hastighetssänkningar på våra landsvägar. Det räcker inte ens med de absurda nedsättningar till 90 och 80 som redan gjorts på goda, glest trafikerade vägar. Alla – utom Trafikverket - vet hur en sövande ouppmärksamhet tillsammans med ökad irritation insmyger sig om man måste köra onaturligt långsamt.

Dessutom ska antalet fartkameror fördubblas. Lägg ner de avdelningar som bara jobbar med en massa nya förbud och köp inga fler fartkameror! Använd i stället dessa pengar till vägunderhåll!

Strömsund-Rudsjö-Backe-Junsele samt Ulriksfors-Ramsele (också med 60 i stället för 70 långa sträckor genom Vågdalen och Stamsele) är två skräckexempel på Trafikverkets hastighetssänkningar. Och varför har många av regionens 2+1-vägar 100 i stället för 110?

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) – med bristande egna erfarenheter från landsvägskörning? – framstår som ängsligt politiskt korrekt och pratar om att ”sänka medelhastigheten”. Det är konstigt att medan vi får snabbare tåg och nya moderna bilar ska vi bara tvingas köra långsammare än för 40-50 år sedan. Både Trafikverket och infrastrukturministern visar överhetsattityder.

Var det verkligen gigantiska hastighetssänkningar alla moderata väljare främst efterfrågade när de gick till valurnorna de två senaste gångerna? Jag tror inte det. Det här framstår alltmer som ett stort misslyckande för moderaterna och Alliansen om de inte förmår ta Trafikverket i örat.

Sådana här frågor borde i ökad utsträckning få diskuteras ute på föreningarna så blir partiet mer demokratiskt och mindre toppstyrt.

Men samtliga politiker och bilister i norr måste på allvar börja engagera sig i frågan för att vi ska ha rimliga (= inte får låga) hastighetsgränser. Uppmaningen att "hålla hastigheten" bör inte bara gälla bilister utan också politiker och myndigheter.

Ulf Parde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons