Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskproducerad mat i framtiden?

Annons

På fem år har vår självförsörjning med livsmedel minskat från 75 till 50 procent. Fortsätter nedgångstrenden så är det ovisst om vi har någon livsmedelsproduktion i Sverige om 10 år?

Billigaste läskedryck kostar i 1,4 liters flaska om kring 11 kronor/liter. Standardmjölk; 3 procentig fetthalt kostar 9:60 kronor/liter. Mjölkproducenten får 2:60–3:40 per liter för 4 procentig mjölk beroende på var i landet han har sin gård och kor.

Vilket vansinne! Jämför med att blanda till läskedrycker i ett stor kar med att behöva; jordbruksmark, bete, stängsel, kor, stallar, vinterfoder, maskiner för miljoner och en allround-arbetande bonde för att producera mjölk.

Om vi ska kunna dricka svensk mjölk i morgon så bör för att bevara den biologiska, produktiva marken och producenten mjölkens producentpris vara minst 5 kronor/liter.

Producentpriset för fläskkött är i dag omkring 17 kronor/kilo i Sverige. Sedan 15 år äter jag inte fläsk då uppfödningen oftast är ett enda stort djurplågeri. Den som varit in i ett svinhus där 1000 eller fler grisar lever ett fullständigt abnormt liv skulle sannolikt följa mitt exempel. För en någorlunda djurvänlig grisuppfödning så borde producentpriset vara minst 25 kronor/kilo.

Blunda inte längre för den största faran med import av livsmedel; galna kosjukan, svinpest, blåtunga med flera. Samt inse, att precis som för 70 år sedan så är den viktigaste krigs-krisberedskapen; att i princip vara självförsörjande med livsmedel.

Erland Lundgren

Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons