Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofies stereotyp om kristdemokrater

Annons

Så rätt du har, Sofie Jonsson, när du i din krönika skarpt angriper stereotyper, det vill säga bilder av andra som vi har fått från media, från film, och från ovetskapen om något annat, och som sedan negativt påverkar vårt sätt att vara mot varandra. Så intressant, Sofie, att du genast faller i gropen genom att presentera en stereotyp av Kristdemokrater som också skulle göra mig riktigt upprörd. Aldrig, aldrig, tänker jag som kristdemokrat tanken att kärleken till våra barn skulle vara olika stark på grund av vår sexuella läggning. Aldrig tänker jag att barn med heterosexuella föräldrar generellt mår bättre än barn med homosexuella föräldrar. Tvärtom kan jag ibland tänka att homosexuella föräldrar är än mer måna om sitt föräldraskap just därför att de ofta känner sig ifrågasatta genom våra stereotyper.

Rätt har du Sofie, i att vi Kristdemokrater vill att äktenskap också fortsättningsvis ska beteckna kärleksrelationen mellan en man och en kvinna. Argumenten är många, men har barnens rättigheter i centrum, inte de vuxnas (oavsett sexuell läggning). Vi vuxna har bara skyldigheter gentemot barnen. Äktenskapet är ett kontraktsmässigt erkännande av kärleken mellan två personer, ett förpliktande ramverk av rättigheter och skyldigheter som är utformat för att kunna ta emot barn och ge dem en harmonisk uppväxt. Alla människor är lika mycket värda, kärlek är lika mycket värd oavsett sexuell läggning, men för den skull är inte alla människor och alla förhållanden identiska. Till skillnad från ett homosexuellt förhållande innehåller ett heterosexuellt möjligheten (men inte garantin) att barn blir till.

Jag stöder de homosexuellas rättigheter till respekt, acceptans och skydd, vilket mina homosexuella vänner kan intyga. Jag stöder inte någon vuxen människas rättighet att få barn. Jag stöder barnens rättighet till sina biologiska föräldrar, så långt det är möjligt, allt i enlighet med FN.s barnkonvention, och därmed stöder jag den lagstiftning som har denna norm som utgångspunkt. Jag stöder bevarandet av äktenskapet för två människor, man och kvinna. Jag är starkt emot de nyliberala åsikter som inte bara vill se äktenskap för homosexuella, utan också med ungefär samma argument vill se att äktenskapsbalken också ska gälla för mång-gifte.

Sofie, oavsett människors olika åsikter är det viktigt att visa acceptans och kärlek för varandra som vi är, inte som vi tycker att någon borde vara eller tänka. Det är en av grundförutsättningarna för att ett demokratiskt samhälle kan växa vidare.

 

Magnus Aasa

Kristdemokrat, Kommunfullmäktigeledamot

SVAR DIREKT

 

Magnus Aasa, jag är fullt medveten om att bara för att någon sympatiserar med ett visst block så betyder inte det att den personen håller med dem på precis varje punkt. Det jag däremot framhäver i min krönika är det som kristdemokraterna, som parti, har valt att ta avstånd från och det är de homosexuellas rätt till att ingå äktenskap. Det är ett faktum att kd är det enda partiet i riksdagen som motsätter sig samkönade äktenskap.

I en debattartikel i Dagens Nyheter (juni 2007) skriver bland andra Yvonne Andersson, Alf Svensson och Mikael Oscarsson (alla kd) att man ska bevara den nuvarande lagstiftningen där äktenskapet mellan en man och en kvinna är den enda familjeform som värnar barnen. De fortsätter sedan med att hänvisa till att äktenskapet från början är en institution som syftar till reproduktion.

Rätta mig om jag har fel, men är det inte så att många av dagens heterosexuella väljer att skaffa barn även fast de inte har ingått äktenskap? Är det inte också så att det var länge sedan man hade sexuellt umgänge endast för reproduktionens skull?

Du, Magnus Aasa, skriver att äktenskapet är ett ramverk utformat för att kunna ta emot barn och ge dem en harmonisk uppväxt. Personligen kan jag inte se varför ett äktenskap mellan två samkönade människor inte skulle generera i att deras barn skulle få en harmonisk uppväxt. Många kör med argumentet att det finns en risk att barnen blir mobbade på grund av att de har homosexuella föräldrar. Men det finns ju så mycket annat ett barn kan bli mobbad för, utåtstående tänder, utländskt ursprung, alkoholiserade föräldrar och så vidare. Bör man då som homosexuell, i förebyggande syfte, låta bli att skaffa barn när inte heterosexuella gör samma sak?

När ni kristdemokrater motsätter er samkönade äktenskap så pekar ni också på att det är något onaturligt med homosexualitet. För om de hade varit som normen, som heterosexuella, då skulle de ju få ingå äktenskap.

För att Sverige ska fortsätta att utvecklas som ett demokratiskt samhälle så gäller det att man accepterar varandra som man är. Ett steg i rätt riktning är att göra äktenskapet könsneutralt och därmed visa att all kärlek är lika mycket värd!

 

Sofie Jonsson

Reporter på Allehanda Medias ungdomsredaktion Limelight

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons