Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smällarförbudet – ett slag i luften!

Annons

Slut på smällandet, rubriceras en artikel i ÖA den 29/12. Nu när krutröken har skingrats, och vi befinner oss en vecka på det in på det nya året torde väl många med mig mena att smällandet vid årsskiftet var minst lika våldsamt som tidigare. De pyrotekniska artiklar som förbjudits, är ju de allra minsta, typ Kinapuffar och liknande och det tackar vi hundägare självklart för.
Men för att ta igen på gungorna vad man förlorat på karusellen, satsade handlarna stort på att marknadsföra de allra största bomberna och raketerna, vilka hörs och syns milsvida kring. Som husse till en ljudkänslig jycke blev man ju helt förskräckt, när man såg reklamen för utbudet. Så uppmanades exempelvis till köp av en, 97 skotts fyrverkerilåda med allt från snurror till eldbägare och bomber - Marknadens grymmaste låda! Eller vad sägs om en Panda Fighter med, 90 krevader i ett riktigt inferno.
Många hundägare, och även andra, som störs och mår dåligt
av det myckna smällandet, anser att det borde borde krävas tillstånd för användande av fyrverkerier. Men tillståndskravet finns redan. I ordningslagens kapitel 3 sägs att pyrotekniska artiklar inte får användas utan polisens tillstånd och i en pärm tillgänglig på Arkenbiblioteket , Polisen informerar, kan man läsa följande; Inom tätbebyggt område - så kallat stadsplanebelagt område - får man inte skjuta eller bränna av fyrverkeri utan polisens tillstånd.
Tillståndskravet finns alltså redan, men det borde naturligtvis offentliggöras, genom annonser i lokalpressen före nyår och Valborgsmäss.
I kommunens lokala ordningsstadga finns ingenting skrivet om fyrverkerier och deras handhavande. Jag tycker därför att frågan ska tas upp till behandling och beslut i kommunfullmäktige.
Örnsköldsviks kommun borde, i likhet med många andra kommuner, besluta om tidsbegränsning av fyrverkeriet. Det borde räcka med två timmar runt midnatt på Nyårsafton och ett par timmar vid brasorna på Valborgsmässoafton.


SUNE EDLUND
KROKSTA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons