Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtalsbyrån för unga – nedläggningshotad?

/

Annons

I ÖA läser vi 31 maj om Ö-viks kommun och budgetprocessen där man aviserar att man ska spara pengar. Frågan är bara vad man ska spara in på?

Samtalsbyrån för unga är en verksamhet som vänder sig konkret till ungdomar i åldern 16-25, som startade 2005 med kommunen och landstinget tillsammans som ansvariga huvudmän. Sedan starten har man utgjort en mycket viktig möjlighet för ungdomar att få formulera sig, för sig själva och tillsammans med någon professionell, när livet är krångligt, när oron blir övermäktig, identiteten inte självklar eller självkänslan har åkt i botten.

Dessutom en verksamhet som har ett lättare insteg än att söka sjukvården, till exempel BUP. Folkhälsoinstitutet har också rapporterat att den psykiska ohälsan bland ungdomar som resulterat i självmord inte gått ned på samma sätt som hos den vuxna befolkningen. Så professionella, förebyggande, lättillgängliga samtalsmöjligheter för ungdomar är ett mycket viktigt komplement till den traditionella sjukvården och elevhälsan.

Just idag har cirka 40 ungdomar tagit den möjligheten att ha kontinuerlig kontakt med Samtalsbyrån .

En av oss, Matz Sparrman, har tidigare under en period haft förmånen att följa denna verksamhet som psykolog/handledare och sett det betydelsefulla arbete de gör. Jag har, tyvärr, också följt den tveksamhet som under tiden Samtalsbyrån varit i gång, präglat de två huvudmännen/kommun-landsting/ och som resulterat i neddragningar och ifrågasättande av ”tillräcklig produktion”, läs ex antal besök /per dag. Tonårsutveckling kan innebära att man också brottas med ambivalens , dels att man väldigt gärna vill komma och bokar tider och samtidigt hamnar i situationer där annat tar över i stunden och besöket inte blir av, men lidandet och oron lika fullt kvarstår. Att mötas av sådan ambivalens är ofta provocerande såväl för dagens föräldrar som för föräldrar på Freud och Platons tid, men förhoppningsvis inte för dagens budgetansvariga i kommun och landsting.

Om huvudmännen, Kommun och Landsting, väljer att spara in ytterligare på denna verksamhet - var ska de 40 ungdomar som idag konkret har hjälp av Samtalsbyrån då vända sig? BUP och Vuxenpsykiatrin har inte terapeuter med tomma almanackor, Elevhälsan har i huvudsak ett annat uppdrag och i dagsläget inte heller de resurser som krävs för att möta behovet av kontinuerliga, professionella behandlingsinsatser.

I ÖA står samtidigt att kommunen ska satsa/ge pengar till BRIS-för det är ”pinsamt att man ej gjort det tidigare” (citat) . Vi tycker att det skulle vara inte bara pinsamt utan också skamligt om huvudmännen väljer att lägga ner en väl fungerande verksamhet för vår uppväxande och framtida beslutsfattande generation. Så är inte denna verksamhet värd att prioritera i en pågående budgetdiskussion?

Matz Sparrman/Leg.psykolog,Leg.psykoterapeut,

Carin Lindgren/ socionom/Leg.psykoterapeut

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons