Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säljaktens misslyckande

Annons

E En säl skjuten i Västernorrland, några flera i Västerbotten, totalt 58 av 160 under hela licensjakten.
Naturligtvis är den så kallade avskjutningen av sälstammen ett stort fiasko. Kustborna insåg redan från början att det handlat om ett jippo, utan förankring eller kunskap i konsten att jaga säl. Ingen ansvarig kunde väl redan i starten tro på något annat resultat än det som nu redovisats. Eller gjorde man? I så fall belyses det naturvårdsverkets usla kunskap på jakt av det här slaget, inkluderande Kjell Eriksson i Västernorrlands fiskarförbund och Karin Saltin på länsstyrelsen, som verkställt beslutet.
Det skylls än på det ena och än det andra, att det inte blev bättre. Sanningen är att det helt enkelt inte går att jaga säl på det sätt som bestämdes. Direktiven var att sälen skulle jagas från land på grunda vatten, för att jägaren medelst egen dykförmåga eller anställd sådan (!) skulle kunna fiska upp den skjutna sälen på land och redovisa fångsten. Man kan gott konstatera att, det varit lyckträffar som fällt de här djuren. Jippot lär ska få en fortsättning i år. Troligen blir resultatet detsamma med de föreskrivna reglerna.
Vissa sjöområden fick det heller inte jagas på. Som exempel kan nämnas Holmöarna efter Västerbottenskusten. Där finns landets största marina reservat och det var fridlyst trots de mängder säl som rapporterats därifrån och där säl har jagats i stor skala sen gammal tid.
Olika fångstredskap utvecklades, långt före skjutvapnens tid. Sälen blev en del i folkförsörjningens historia och beståndet hölls i schack genom årliga jakter.
I sälens gener finns skyddsinstinkten allt sedan den dök upp efter våra kuster. Jaktmetoderna har därför varit många. Historien om sälen och säljakterna tycks inte ha nått fram till dagens förståsigpåare. Då kanske man hade insett vikten av att lära upp ett antal oförvägna iskarlar för jakt på vårisarna. Precis som förr den tid på året när sälen kutade.
Förädlingen av kött, tran och skinn skulle säkerligen blivit en sensation i dagens samhälle. Redskapen finns på museer och på äldre gårdar. Ta tillvara och lär! Det sätt varpå man nu försöker komma åt några sälar är ett hon mot forntida jägares kunskaper.
GUNNAR FREDRIKSSON
INLÄST I ÄMNET

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons