Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redovisa vattensituationen

Annons
Redovisa vattensituationen

Svar på vice ordförande Hultins insändare den 29 december:

Hultin säger i sitt inlägg att det bjuder honom emot att fortsätta kommunicera med en som han tycker glädjer sig åt att tro att han skadar sin motpart!

Vem har bett honom att göra det? Inte då jag, sen jag läst hans förra inlägg. Läs Runebergs dikt Sven Dufva så kanske du förstår något om varför den föll mig i åtanke. Trots det språk vd:n och även du använde så kan man ju ändå tänka sig att det kan finnas ett gott hjärta bakom, även om "tanken den var klen". Sen borde det väl lätt förstås att med "kulan" avses kritiken ni fick.

Nu var ju avsikten att det hela ska handla om det dåliga vattnet i Härnösand.

För det första vill jag påstå att kostnaden för ett Timråvatten inte uppgår till de 130 miljoner som uppgavs. Som en person framförde till mig finns det visst intresse utifrån för att vi ska få det eftertraktade vattnet. En affärsidé, så att säga, i botten. Få sälja vatten åt Härnösand. Samtidigt också förse andra på vägen hit, exempelvis Söråker med omnejd, med detta vatten. Vi ska ju inte godta siffror utslängda av en vd. Belägg för dessa bör redovisas även för allmänheten. Risken för att anses som ändå större idiot från vd:n är nog stor men det får man ju ta.

En klarläggande och grundlig utredning behöver göras om alternativet som gäller i nutid.

Det behövs dessutom en redovisning av vattensituationen vi har i dag till allmänheten. Ur följande aspekter:

A) Den fysikaliskt-kemiska beskaffenheten hos råvattnet respektive på det vatten som går ut till konsumenterna?

B) Vilka flockningsmedel som används. Hur dessa borttas?

C) Filtertyper för reningen av det behandlade vattnet? Renlighetsgrad som uppnås?

D) Desinfektionsförfarande och medel (Hypoklorit, NaOh, Klordioxid, Ozon)?

Mängder som förbrukas och variationer beroende på årstider?

Anm: Fluorförekomsten bör inte vara så stor i ytvattentäkter?

Vi vanliga konsumenter måste få veta vad det är som "spökar" till vattnet vi får i våra kranar intill dess att frågan kan lösas på ett godtagbart sätt.

Hultin måste förstå att vattenfrågan inte angår endast min person. Tydligen "tystades" han med sin kritik genom att väljas in i styrelsen. Ett klassiskt sätt även inom politiken. Så stort intresse jag fått erfara efter mitt inlägg i TÅ trodde jag inte på eftersom det varit ganska tyst om det ett tag. Väldigt många människor har överraskande god kunskap om vattenkemi och vill veta mer. Så var så goda och redovisa vad vi har att röra oss med inom detta. Tills detta gjorts kan Hultin sitta på sambiblioteket och vänta förgäves. Först då finns ett diskussionsunderlag.

Eric T

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons