Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO på väg att förlora tålamodet

Annons

Föreställ dig ett land där löntagarna just har upplevt ett par år med sjunkande löner och nu kan se fram mot ytterligare tre år med sänkta reallöner. En sådan situation borde ge upphov till våldsamma protester och hårda motsättningar.

Men byt ut ordet löntagare mot pensionär och säg att landet heter Sverige. Då beskrivs år efter år med sjunkande inkomst som ett normaltillstånd - en naturlig konsekvens av pensionssystemet.

Just därför ansvar vi från Pensionärernas riksorganisation, PRO, är det hög tid att förändra i systemet.

En pensionär som 2009 hade en allmän pension på 12 000 kronor i månaden har i dag 470 kronor mindre i månaden. Pensionsmyndigheten spår sjunkande pension för 2014 och sänkta reala pensioner för 2015 och 2016.

Det som orsakar raset i pensionerna är den automatiska balanseringen i pensionssystemet, den så kallade "bromsen". När dagens pensionssystem infördes antogs "bromsen" vara en nödåtgärd som under extrema förhållanden skulle förhindra att pensionssystemet dränerades på pengar. Inte en mekanism som innebär år efter år med sjunkande pensioner, även under år med relativt god ekonomisk utveckling.

Inom PRO är vi realister. Vi inser att pensionerna måste påverkas av den samhällsekonomiska utvecklingen. Men "bromsen" som den fungerar i dag är slår helt fel, och medför att pensionssystemet utvecklas på ett sätt som aldrig varit avsikten. Den måste bort.

Som om inte "bromsen" vore nog består den orättvisa beskattningen av pensionerna. Den skattepolitiks om regeringen för innebär att löner beskattas lägre än det löneutrymme man under hela arbetslivet avstått från, för att senare ta ut som pension. En pensionär med 12 000 kronor i månaden betalar 321 kronor mer i skatt än en yrkesarbetande med samma inkomst.

När pensionssystemet infördes var en av grundtankarna att pensionärer och löntagare skulle ha en likartad inkomstutveckling, Så har det inte blivit.

I flera år har vi påpekad för politikerna de brister vi ser i pensionssystemet, men resultaten har uteblivit. I mitten av juni samlas PRO från hela landet till kongress. Från den samlingen ska komma ett tydligt budskap till beslutsfattarna att vi inte tänkte vänta längre. Vi ska öka uttrycket mot samtliga politiska partier, och allra senast i valrörelsen 2014 förväntar vi oss besked om vilka som står på vår sida; nej till "bromsen" och ja tillrättvisa skatter på pensionerna.

Hälften av ombuden på PRO-kongressen är födda på 1940-talet. De nya pensionärerna skiljer sig på många sätt från schablonbilden av pensionären. De har växt uppmed Rolling Stone och Tupperware partyn. Det är också en otålig generation som inte stillatigande kommer att acceptera en pensionärstillvaro med ständigt sjunkande pensioner och orättvis beskattning.

Lars Holmström

Distriktsförande i Ångermanlands PRO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons