Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Pensionssystemet – blev det som tänkt?

Insändare

Signaturen McAber hävdar i ett svar på Lars Holmströms insändare publicerat den 21 juni att ”Bromsen behövs”, att bromsen är en av systemets grundstenar, konstruerad för att undvika att dagens pensionärer tär på pensionen för våra barn och barnbarn. Sanningen är den att ”bromsen” inte alls fanns med bland grundstenarna år 1994 utan har tillkommit betydligt senare. När den konstruerades sades det, att den skulle komma att tillämpas bara i extrema situationer. Det skulle kunna vara exempelvis låg nativitet eller stor utflyttning från landet. Verkligheten har blivit en annan.

PRO, i likhet med de övriga rikstäckande pensionärsorganisationerna, kräver inte alls att pensionssystemet skall skrotas. Men vi vill rätta till de brister som finns i systemet. Detta är viktigt för våra barn och barnbarn. Om ingenting görs åt de brister som Lars Holmström påvisar riskerar nämligen pensionerna att väsentligt mycket lägre för kommande generationer.

Bromsen tillhör dessa brister. Den har inneburit sänkta pensioner för åren 2010 och 2011. Först år 2014 beräknas pensionerna vara tillbaka på 2009 års nivå. Bromsen beräknas slå till igen för åren 2014, 2015 och 2016. Så kan vi inte ha det! Kostnaderna ska inte vältras över på någon annan, men pensionerna måste räknas upp i förhållande till systemets verkliga inkomster och utgifter. De får inte styras av mer eller mindre osäkra prognoser. Det är svårt att göra prognoser på ett års sikt. I det längre perspektivet är det praktiskt taget omöjligt. Bromsen måste bort!

Vi måste ha ett pensionssystem som både är ekonomiskt stabilt och ger trygghet för pensionärerna.

Bengt Sibbmark

PRO

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons