Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldiga får betala priset

Annons

Ien insändare den 29 december jublar kristdemokraten Per Sundin över USA:s bombning av Afghanistan. Han vill påskina att USA:s krig är en välsignelse för civilbefolkningen, särskilt kvinnorna. Undermeningen är att USA för ett humanitärt krig i Afghanistan.

Låt mig först konstatera att USA alls inte är, eller har varit, intresserat av kvinnornas situation i Afghanistan. Man förde själva talibanerna till makten och förhandlade under flera år med talibanregimen om att få dra en olje och gasledning genom Afghanistan till Pakistan. Norra Afghanistan, tillsammans med länderna norr därom, bär nämligen på världens största outnyttjade oljereserver.
Under USA:s och talibanernas förhandlingar var kvinnoförtrycket oförminskat.

FÖRHANDLINGARNA bröt samman och talibanerna svek löftet om olje och gasledningen. Därför behövde nu USA en ny, mer samarbetsvillig regering i Afghanistan.

Det är om detta kriget handlar. Detta finns offentligt dokumenterat, till exempel i en hearing i USA:s representanthus 1998.
Talibanregeringen tillkom genom inblandning från USA och Pakistan. Kvinnorörelsen i Afghanistan, representerade av RAWA, vänder sig mot bombkriget och hade velat att talibanerna störtats genom ett afghanskt uppror mot det utländska inflytandet.

RAWA vänder sig också mot den nya dominansen från Norra Alliansen, en rörelse som under åren 199296 våldtagit, dödat och plundrat befolkningen, särskilt i Kabul.

Norra Alliansen är också en följd av utländsk inblandning, denna gång främst från Iran och Ryssland, som nu stöds också av USA.
DET SOM FRAMFÖR ALLT tycks vara Afghanistans problem, är den utländska inblandningen. Den har man inte blivit av med, tvärtom. Per Sundin jublar över USA:s bomber på Balkan, i Irak och nu i Afghanistan. De som dödades i dessa terrorbombningar jublar inte, men Per Sundin menar att de överlevande gör det.

I Irak har en halv miljon barn dött som en följd av kriget och sanktionerna. Per Sundin tycks hålla med USA:s förra utrikesminister Ahlbright, att det är en förlust man får ta. Han ställer liv mot liv i ett slags kvittningssystem där civilbefolkningen i de bombade länderna tycks värderas särskilt lågt. Jag menar att både vid de terrordåd som utförs och i USA:s

krig för världsherravälde, är det de oskyldiga civila som betalar priset. De kan inte vägas mot varandra, utan om vi vill se vidden av barbariet, ska de läggas samman!

NU FÖRSÖKER USA få motståndsrörelsen bland indianerna i Chiapas i södra Mexiko stämplade som terrorister, fastän det är de re geringsstödda paramilitära grupperna som utför massakrer i indianbyarna. Anledningen är att i Chiapas finns merparten av Mexikos outnyttjade oljetillgångar.
Dessa har tagits som säkerhet för Världsbankens lån till Mexiko (jag behöver väl inte tala om att USA styr Världsbanken). Indianernas rörelse hindrar de amerikanska oljebolagens exploatering av området. Man vill alltså sätta terroriststämpel på indianerna för att kunna gå in och ta kontroll över oljan. Känns mönstret bekant?
När USA bombar fattiga indianer i Mexikos djungler, var står du då, Per Sundin?


FRANK NILSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons