Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill vi ha (s)varen på bordet!

/

Annons

Nu är det dags för vår politiska ledning (S) och ledningen för Folkets Hus föreningen i Örnsköldsvik att lägga upp all fakta på bordet!

Vi har under lång tid ifrågasatt alla dessa avtal som konstruerats mellan kommunen och Folkets Hus föreningen vars huvudsyfte har varit att säkra inkomsten för föreningen och verksamheten vid Folkets Park. Stödet har pågått ända sedan Folkets Park byggdes men blev än mer tydligt när kommunen köpte huset för att sedan hyra ut det till föreningen kraftigt subventionerat.

Under de senaste åren har det funnits avtal för lokaltillhandahållande och tre partnerskapsavtal. Syftet med partnerskapsavtalen var att föreningen skulle erbjuda olika tjänster och genomföra satsningar inom områdena för integration och mångfald, personer med funktionsnedsättningar och barn- och ungdomskultur. Föreningen fick även en miljon kronor för att erbjuda andra föreningar lokaler till reducerade priser. Stödet man erhållit via avtalen landar sammanlagt på 2 miljoner per år.

Under 2011 föreslog vi allianspartier att partnerskapsavtalen skulle göras om till prestationsbaserade avtal och krävde en mer systematiserad uppföljning. Som ett resultat av vårt initiativ beslutades det att uppföljningen skulle göras tydligare för att kunna följa utvecklingen. Den första redovisningen skulle presenteras för kultur- och fritidsnämnden i maj 2012 men en slutrapport har i skrivande stund ännu inte nått oss.

Därför är det nu dags att få svar på alla frågor från den styrande majoriteten i kommunen.

Den sista tidens brist på svar från de styrande i Folkets Hus föreningen visar ju att vi har haft rätt i vår kritik. Det visas än tydligare av att hela styrelsen lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan. Frågan man ställer sig är: hur illa är det egentligen? Att lämna sitt uppdrag för att man är sen med en rapport verkar ju lite märkligt.

Så nu måste alla fakta på bordet.

- Hur många arrangemang har vi fått för dessa partnerskapsmiljoner sedan hösten 2010?

- Hur mycket ny verksamhet har skapats sedan hösten 2010?

- Hur många fler föreningar har hyrt in sig i huset sedan uppdragsavtalet om tillhandahållande av lokaler kom till?

- Vilka årliga kostnader resp. intäkter har Örnsköldsviks kommun för Folkets Park sedan köpet av huset?

Vi har länge föreslagit att Folkets Park borde säljas eller användas till något helt annat. Nu är det dags att förverkliga denna fråga. Folkets Hus- föreningens dåliga ekonomi visar tydligt att huset inte längre fyller det behov som den en gång var byggd för.

Nu är det dags att förverkliga våra förslag:

- Sälj Folkets Park och satsa istället på att göra Fjällräven Center till den naturliga mötesplatsen för den typ av arrangemang som Folkets Park byggdes för.

För att uppfylla målen i de partnerskapsavtal som kommunen har haft så satsas dessa resurser på redan befintlig kommunal verksamhet tillsammans med andra aktörer.

På det sättet kommer vi att få ännu mer till ännu fler, till en betydligt lägre kostnad.

För Alliansen i kultur- och fritidsnämnden

Soledad Henriquez (kd)

Andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Ulrik Ulander (c)

Ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons